Варна 25°
fallback
Култура
12:00 | 18 август 2018
Обновен: 14:17 | 27 септември 2024

Последната „Травиата” на прочутия тенор Иван Момиров във Варна

По материала работи: Слав Велев

Приех поканата на Даниела Димова да изпея Алфред в „Травиата”, защото никога не съм пял „Травиата” в моя роден град Варна и защото това е моята последна „Травиата”. Смятам, че певецът трябва да носи излъчването на своя герой, а аз вече не съм на възрастта на младото момче, влюбено до безумие във Виолета Валери. Истината е, че съм по-близо до други герои като Манрико, Рикардо, Дон Хозе.

Дебютът ми в „Травиата” в Софийската опера беше именно с „Травиата”, с оперните корифей на България, под диригентството на Иван Маринов. По-късно изпях и последната „Травиата” на големия наш диригент Руслан Райчев. 

Имам много спектакли на „Травиата”, но повечето са извън България. Щастлив съм, че съм си партнирал на сцената с най-добрите изпълнителки на Виолета Валери – Дарина Такова и Цветелина Василева, Ирина Лунгу и Мария Девиа.

Алфред е контрапункт на цялото обкръжение на Виолета Валери. Тя не е улична жена, но е извън нормите на обществото и това я превръща в грешница. Въпреко това тя носи добродетелта в себе си, търси спасение и изкупува греха си, извисява се с любовта си към Алфред. Спасението на душата е в любовта.

Надявам се последната ми „Травиата” да стане театър, да стане хубав спектакъл.

 

„ТРАВИАТА“

 

опера в три действия, 4 картини от Джузепе Верди либрето Франческо Мария Пиаве по романа на Александър Дюма-син “Дамата с камелиите”

Диригент Паоло Олми Режисьор, сценограф и художник на костюмите Кузман Попов Диригент на хора Цветан Крумов Балетмайстор Желка Табакова

 

Действащи лица и изпълнители:

 

ВИОЛЕТА – Илина Михайлова  АЛФРЕД ЖЕРМОН – Иван Момиров ЖОРЖ ЖЕРМОН – Свилен Николов ФЛОРА - Филипа Руженова ГАСТОН - Христо Ганевски БАРОН ДЮФОЛ - Гео Чобанов МАРКИЗ Д`ОБИНИ - Людмил Петров ДОКТОР ГРЕНВИЛ - Петър Петров ЖОЗЕФ - Анатоли Романов

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback