Варна 24°
fallback
Култура
08:31 | 2 август 2018
Обновен: 16:29 | 27 септември 2024

На колене пред вечността

Взети са първите отпечатъци на балетни звезди за бъдещата алея „Морска звезда“

По материала работи: Борис Проданов

Последната вечер от гала вечерта “Среща на поколенията”, се превърна в историческа по няколко причини. Тя бе посветена на председателя на международното жури  проф. Владимир Василиев, първият и единствен носител на „Гран при“ от конкурса, който отбелязва 60 години творческа дейност като балетен артист, хореограф, режисьор, поет и художник. По време на  гала вечерта публиката има удоволствието да види по негова хореография “Елегия” от Рахманинов, изпълнена от балетния дует Инна Билаш и Павел Савин, Русия. А хореографът Раду Поклитару,Украйна, член на балетното жури и популярен в света с хореографиите си по откриване и закриване на Зимната олимпиада в Сочи, беше поставил специално за балетната гала своята постановка “Зима, Пролет, Лято, Есен” с участието на младите звезди на Киевския театър за опера и балет Олена Салтикова и Артьом Шошин. Посветена на Владимир Василиев, балетната импресия на сцената на Летния театър има своята световна премиера.

 

Преди началото на неповторимата танцова вечер пред входа на Летния театър по идея на тв “Черно море” и Кирил Аспарухов бяха взети отпечатъци на четири от балетните звезди, оставили трайна следа в световния балет след първите си успехи на варненска сцена. 

проф. Владимир Василиев

 

Варна си има своята Алея на възрожденците. Алея на космонавтите, Алея със земя от  историческите места на България. И своите концентрични кръгове на ларгото с емблемите на побратимените градове на Варна – морската столица на България. Но една отколешна идея е Варна да си има алея “Морска звезда”, аналогична на холивудските звезди, на която да се поставят отпечатъци и информация за великите личности, оставили трайна следа не само във Варна, а и в света, най-после направи първата крачка. Своеобразната "Стена на славата" ще съхранява отпечатъците от големите гостуващи артисти от световно ниво, посетили нашия град по повод участие в различните фестивали. Тя се реализира и в знак на благодарност от организаторите на културни събития за оказаната подкрепа и медийно партньорство на Медийна група “Черно море“.

Патрик Дюпон

 

Знайно е, че във Варна има най-много фестивали. Eдин от тях е емблематичният Международeн балетен конкурс. Освен че е първият в света, има и своята дългогодишна история (вече 28 издания) и е единственият, който се провежда на открито под звездите на Варна. И логично беше първият  отпечатък да се вземе от живата легенда на световния балет – проф. Владимир Василиев, който още на първото издание през 1964 г. получава най-високото отличие „Гран при“, а вече на четири издания на варненския балетен конкурс е председател на международното жури. Когато беше споделено, че има подобна идея за първи негов отпечатък, Василиев призна, че това отдавна е трябвало да стане, защото Варна е световен град, а балетният конкурс е най-авторитетната му емблема.

Лойпа Араухо

 

Втората звезда, която остави отпечатък от ръката си, бе Лойпа Араухо от Куба, носителка на златен медал от Варна 1965. Тя е примабалерина на Кубинския национален балет, на балета на Марсилия. С успешни гастроли в Софийската опера, с цели сезони в Большой театър - Москва, в Ковънт Гардън - Лондон, в балета на Бежар в Лозана и др. Лойпа Араухо е носителка на Златната звезда на балетния фестивал “Шанз-елизе”. Носителка е и на ордена „Феликс Варела“ – Куба, и  Кавалер на почетния легион на Франция. Обявена е за един от четирите диаманта на кубинския балет.

Носителят на Специалната награда на град Варна, равна на „Гран при“ в категория “Младша възраст” от 1976 г. - Патрик Дюпон, призна, че тогава е бил само на 16 г., а след Варна кариерата му се развива шеметно и грандиозно. Той става звезда на Гранд опера - Париж, после директор на същия театър. Неповторими са участията му в Имперския руски балет с Мая Плисецкая и няма световна сцена, на която той да не е вдигал публиката на крака. “Варна е много специална за мене  и се радвам, че обичта ни е взаимна”, сподели с усмивка големият балетен артист, който е имал удоволствие да играе в една филмова лента заедно с Ален Делон.

Ерик Вю

Четвъртата звезда, която остави своя отпечатък, е Ерик Вю – Ан от Франция. Още 15-годишен постъпва на работа в Гранд опера - Париж, година по-късно става носител на сребърен медал от Варна 1980 и “полетява” по световните сцени. След богатата си танцова кариера той става директор на балетните трупи в Бордо, Авиньон, Марсилия и Ница. Един от любимите танцьори на Бежар. За втори път член на международното жури във Варна.

С творческата подкрепа на художниците Ненко Чернев и Юлия Бузилова отпечатъците вече са факт. Неповторимото шоу пред входа на Летния театър дълго ще се помни и от участниците, и от публиката… Тази така необходима алея „Морска звезда“!

Дотогава тв “Черно море” ще взема и други отпечатъци от звезди, гостуващи във Варна, и ще ги съхранява до първия монтаж. На колене пред вечността. А колко са важни следите, които остават!

Екип на медийна група “Черно море“ 

 

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback