IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
16:24 | 1 август 2018
Обновен: 04:16 | 25 септември 2024

С дефиле откриха 27-ия Международния фолклорен фестивал

400 участници от 9 държави се включват в тазгодишното издание

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

27-ият Международен фолклорен фестивал бе открит с дефиле в центъра на града и концерт в Летния театър. Над 400 участници от 9 държави се включват в тазгодишното издание. Проявата започна на 31 юли и ще продължи до 4-ти август. Представители на някои от ансамблите по традиция гостуваха в сградата на община Варна. „Благодаря ви още веднъж, че внасяте толкова свежо настроение и колорит в лятна Варна,  каза при посрещането им  кметът Иван Портних. Искрено вярвам, че във ваше лице нашият град ще има завинаги верни и добри приятели“ – каза още кметът.

 

И тази година в първия ден на фестивала участниците преминаха в пъстро шествие през центъра на града. Те споделиха с кмета на Варна впечатленията си от града, фестивала и публиката. Подариха му и сувенири, емблематични за страните си.

 

Представителката на Русия отбеляза: „Нашият репертоар е многожанров. Представяме фолклора на Брянска област, която се намира на границата на Русия с Беларус и Украйна. Групата ни е съставена изцяло от ученици. Участвали сме на много фестивали в различни страни – Молдова, Полша, Швеция, Русия, Норвегия. За първи път сме в България. Имате много красива страна, Варна е прекрасен град с много добри хора“.

 

Репертоарът на Коста Рика представя три големи региона от Тихоокеанската, Централната и Карибската част на страната.

 

„Варна е прекрасна - споделиха впечатленията си гостите от Грузя. Харесва ни морето и хората тук. За втори път гостуваме и отново е страхотно. Благодарим ви за всичко. Срещаме прекрасни хора и завързахме чудесни приятелства“.

 

Танцьорите от Венецуела разказаха: „Живеем в САЩ, но представяме и там нашата венецуелска култура. Радваме се много да участваме във Варненския фолклорен фестивал и да се запознаем с танцьорите от други страни.  В групата ни освен 10 възрастни има и 15 деца, с венецуелски корени, но родени в САЩ“.

 

Освен на сцената на Летния театър, концерти ще има още в курортния комплекс Златни пясъци и в район „Вл. Варненчик“. Тържественото закриване на фестивала ще бъде в Летния театър на 4-ти август с гала концерт на всички участници. Той ще премине под мотото "Да останем приятели". Всички концерти от програмата на фестивала са с вход свободен.

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов

 

Бъдещите звезди получиха своите медали от Балетната Олимпиада

Коментари

Новини Варна