IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
14:31 | 30 юли 2018
Обновен: 06:26 | 27 септември 2024

Бъдещите звезди получиха своите медали от Балетната Олимпиада

Най-малкият състезател - Антонио Касалиньо от Португалия - обра призовете и аплодисментите на варненската публика

По материала работи: Слав Велев
Бъдещите звезди получиха своите медали от Балетната Олимпиада

Вече са известни носителите на медали от 28-ия Международен балетен конкурс във Варна. Много емоции, горещи аплодисменти и вълнения за младите финалисти донесе тържествената церемония в изпълнения с очакваща публика Летен театър на Варна. За пръв път организаторите обявиха кой каква награда печели едва на заключителен спектакъл край огъня на Балетната Олимпиада. Публиката, която остана вярна на младите таланти и в най-дъждовните и гръмотевични вечери, горещо аплодира 20-имата избранници, които бяха на сцената във вечерни костюми. Председателят на международното жури проф. Владимир Василиев от Русия изведе пред зрителите патрона на балетния конкурс тази година госпожа Цвета Караянчева, председател на българския парламент.

 

"Настана време да се сбогуваме с 28-ия Балетен конкурс. Макар че времето не беше такова, каквото очаквахме, Варна се показа като гостоприемен домакин, а кандидатите играха с емоция и любов. Благодаря на организаторите, че успяха да привклекат толкова състезатели и жури от всички краища на света. Надявам се, утре като си тръгнете от тук, да останете с хубави спомени от Варна и България", каза Цвета Караянчева на младите финалисти и публиката.

 

От името на Министерството на културата зам.-министър Румен Димитров поздрави организаторите от Фондация „Международен балетен конкурс“, че са се справили с провеждането на това мащабно световно състезание. Проф. Владимир Василиев лично награди победителите. Той ги привества думите: "Вие показахте най-доброто на този първи конкурс в света. Искам от цялото си сърце да ви поздравя, защото в недалечно бъдеще вие ще светите като ярки цвезди на световната сцена. Чест и хвала на създателите на този забележителен конкурс!", каза Василиев. Ето и наградите на 28-ия Международен балетен конкурс Варна 2018:

 

СТАРША ВЪЗРАСТ

Звание "Лауреат на 28. Международен балетен конкурс Варна 2018” и следните награди:

"Голямата награда на град Варна”, златен медал и диплом не се присъжда.

 

Жени

Първа награда, златен медал и диплом - Юен Джъ Дзъ Сюен, Канада / Yuan Zhe Zi Xuan, Canada

Втора награда, сребърен медал и диплом - Катерин Баркман, САЩ / Katherine Elizabeth Barkman, USA

Две трети награди, бронзов медал и диплом - Мию Такамори, Унгария/ Miyu Takamori, Hungary и София Цуцакова, България / Sofia Evgenieva Tsutsakova, Bulgaria

 

Мъже

Първа награда, златен медал и диплом - Сънуо Чанг, Китай / Sinuo Chang, China

Втора награда, сребърен медал и диплом не се присъжда

Трета награда, бронзов медал и диплом  - Франческо Мура, Франция/ Francesco Murа, France

 

МЛАДША ВЪЗРАСТ

Звание "ЛАУРЕАТ НА 28. Международен балетен конкурс- Варна 2018” и следните отличия:

"СПЕЦИАЛНО ОТЛИЧИЕ  ВАРНА 2018, диплом и медал:

Антонио Касалинхо, Португалия / Antonio Gameiro Casalinho, Portugal

 

След награждаването победителите показаха своите блестящи таланти в Гала концерт с най-добрите си класически и съвременни танци от конкурса. Многократни аплаузи връщаха на сцената любимците на публиката, най-аплодиран от които беше Антонио Казалинхо – феноменалният най-млад участник в конкурса, който заслужи най-високите призове в младша възраст.

 

Днес  е Супер гала концертът, който тази година е посветен на 60-годишната сценична дейност на един от великите балетисти на ХХ век, наричан Бога на танца, носителят на единствената в историята на Варненския конкурс Голяма награда на град Варна и неколкократен председател на журито – проф. Владимир Василиев.

 

Журито обяви имената на лауретатите на 28-ия Международен балетен конкурс, но запази в тайна медалите

Коментари

Новини Варна