IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
13:09 | 3 юли 2018
Обновен: 13:54 | 27 септември 2024

Изложба във Варна припомня паметни мигове от Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война

Проявата е във връзка със 140-годишнината на българската армия

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Фото-документалната изложба "Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916-1917" е подредена в зала "Концертна" на Военноморски клуб-Варна. Експозицията може да бъде разгледана до 22 юли, всеки работен ден от 9 до 19 часа, а входът е свободен. Интересът към нея до момента е значителен, съобщи пред екип на медийна група „Черно море“ Живко Костадинов – началник сектор „Военни клубове“. След Варна, експозицията ще гостува в Шумен, Русе и Свищов.

 

В деня на откриването на изложбата са присъствали ветерани, които са разказали своите спомени. Представена е и една от най-редките снимки от този период – на ген. Колев с неговия кон Пирин. „Дойде и един човек, който донесе снимка от добруджанския фронт на дядото на легендарния треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев, който е бил заедно с неговия дядо“, разказа Живко Костадинов.

 

 

На подредените 21 пана могат да се видят фотоси, стихове, картини, схеми на боеве, пощенски картички, вестници, ордени, паметници. Част от обектите са от архивните материали на Регионалните музеи в Добрич, Силистра и Тутракан. Показаните паметници са предимно в пределите на Румъния и голяма част от тях вече са разрушени.

 

Всеки от обектите на паната е придружен с подробно обяснение. Експозицията проследява различни етапи от събитията през 1916 г. и 1917 г., като акцентът е поставен върху Освобождението на Добруджа и военните действия, водени на Добруджанския фронт от Трета българска армия.

 

Интересен акцент в изложбата са броеве на бюлетин „Военни известия“, който е излизал всяка седмица като кореспонденция от фронта, списвал се е от мястото на военните действия и е давал информация на хората каква е съдбата на техните близки, които се сражават.

 


 

Освен на 100-годишнината от Първата световна война, изложбата е посветена и на 140-ата година от създаването на българската армия. Първото събитие в тази връзка във Военноморския клуб е била експозиция, посветена на парк-музея „Шипка-Бузлуджа“. Следващата изложба, с която ще бъде почете 140-ата година от създаването на българската армия ще е посветена на българските офицери , които участват в македоно-одринското опълчение и в последствие в Първата световна война. Част от тях са Варна, но са малко познати на днешните варненци.

 

 

 

 

ПАМЕТЕН ЗНАК, който също е сред най-ценните обекти в изложбата.

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна