Варна 20°
fallback
Култура
18:17 | 2 юли 2018
Обновен: 20:19 | 27 септември 2024

Делото на арх. Камен Горанов припомнят с книга и изложба

Сборникът е създаден от неговия син и внук, а експозицията е подредена в РБ „Пенчо Славейков“

По материала работи: Слав Велев

Делото на архитект Камен Горанов припомнят с книга и изложба в РБ „Пенчо Славейков“. Сборникът беше представен по време на откриването на експозицията тази вечер. Негов автор е синът на архитекта – Огнян Горанов, а графичният дизайн е на неговия внук, който носи името му – Камен Горанов. Книгата е написана преди две години, а представянето й в рамките на изложбата в РБ „Пенчо Славейков“ е по повод  честването на 2018-а като година на културното наследство, поясни главният библиотекар Кристиана Димчева пред екип на медийна група „Черно море“. „Още при първата си среща с делото на архитект Камен Горанов бях впечатлена от изключителния професионализъм, от целия свят на красота, запазен в неговите сгради, който отразява вътрешната душевност на варненеца“, допълни тя.  

На въпрос защо е решил да обърне поглед към делото на своя баща, със съставянето на сборника, Огнян Горанов отговори: „… защото доста хора във Варна започват да забравят, а младото поколение знае все по-малко за него. Отделих една година от живота си, за да направя тази малка книжка, пълна с много творчески примери“.  

Книгата представя творческия път на арх. Камен Горанов от момента, в който завършва строителния техникум във Варна до последните години, когато като главен архитект на Варненския археологически музей прави много за възстановяване, запазване и реставриране на редица стари сгради. В сборника е поместена карта на града и региона, на която са обозначени негови емблематични обекти. Сред тях са сградата на обсерваторията „Николай Коперник“, паметникът на Българо-съветската дружба, домът на новороденото в центъра на града, домът на мозайките в Девня и др. Един от обектите, по които арх. Камен Горанов е зала „Съединение“ , днешната сцена „Филиал“ на варненския театър. „Стъпвайки на базата на една сграда, правена от арменски архитект в началото на миналия век, с голямо уважение към стария автор е разширил, реставрирал, модернизирал и създал един модерен театър с въртяща се сцена, с репетиционни и гримьорни. Сградата, подложена на изпитанията на времето, доказа, че трайно стои в центъра на Варна и оформя ансамбъла на театралния площад с часовника. Надявам се да се намерят средства за нейната реновация, тъй като вече 50 години не е осъвременявана“, коментира Огнян Горанов.  

Снимки на емблематичните обекти на арх. Камен Горанов, както и част от работните му скици, са представени на 11 пана в изложбата, разположена във фоайето на РБ „Пенчо Славейков. Специално внимание е обърнато на крилатата мисъл на архитекта, която той е записал в своя бележник – „Ние пожертвахме много, докато се научим да пазим онова, което времето е осъдило на живот, а не на гибел“.  

Арх. Камен Горанов е роден на 19 март 1925 г. в село Вълчедръм. През 1951 г. завършва архитектура във Варненската политехника. Още като студент Камен Горанов е помощник технически ръководител на новостроящата се сграда на учебното заведение, едновременно с това сътрудничи на проф. арх. Теодор Горанов при разработване на градоустройствения план на Варна.  

През последните години на своя живот, важна насока в дейността муе консервацията, реставрацията и адаптацията на исторически и архитектурни паметници в Каварна и Балчик. Важна насока в творчеството му са и изявите в сферата на монументалната пластика. Сам или в съавторство със скулптори и художници, той оставя траен отпечатък.  

Участвал е и в десетки изложби със своите графики и живописни платна.

Полина Петрова  

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback