Варна 20°
fallback
Култура
17:16 | 30 юни 2018
Обновен: 22:20 | 27 септември 2024

Удивителни шест биса за East-West Chamber Orchestra на музикалното „Варненско лято“

Огромно преживяване за посветени меломани предложи вчера на фестивалната публика оркестърът, вдъхновен от Юрий Башмет, под мотото „Романтични теми от Изток и Запад“

По материала работи: Слав Велев

Има много концерти, които радват, но малко са концертите, които човек преживява като събития от личната си история. Такъв концерт подари на варненската публика Международният камерен оркестър "East-West Chamber Orchestra" вчера в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Един от върховите моменти на силното Музикално „Варненско лято“ 2018, гастролът явно беше събрал не просто почитатели на класиката, а истински ценители, които при срещата с голямото изкуство на гостите се превърнаха във възторжена аудитория.

 

Вечерта започна с един образец на Западноевропейския романтизъм - Концерта за цигулка, пиано и струнни в ре минор от Менделсон, който беше изслушан със затаен дъх от публиката. Публиката получи три брилянтни пиеси, изпълнени на бис като подарък от двамата звездни солисти – пианиста Ростислав Кример, който е и главен диригент и артистичен директор на оркестъра, и Сергей Крилов – виртуозен цигулар, получил световно признание заради дълбокия лиризъм на своя почерк.

 

Мост към руската музикална традиция хвърли втората част на програмата - Вариации на тема от Чайковски от Аренски и Серенада за струнни от Чайковски. Проникновено изпълнени от оркестъра, съставен само от изключителни солисти, носители на най-високи европейски и световни награди, произведенията развълнуваха всички присъстващи. Последваха нови бисове, изпълнени в атмосферата на споделеност и отличен контакт с публиката, която беше покорена с последното изпълнение. Гостите направиха великолепен жест към българските си домакини – изсвириха в специален оркестров аранжимент стоплящата всяко българско сърце песен „Хубава си, моя горо“.

 

Утре фестивалът продължава с концерт матине в Градската художествена галерия, посветен на 30 години от кончината на големия български композитор Константин Илиев. Проф. Милко Коларов прави поклон към своя учител в концерта на Камерен ансамбъл „Симфониета“ с хор „Бодра песен” и пианиста Ивайло Бойчев. Ще прозвучат творби на самия Константин Илиев, на Бетовен и Бритън.

 

Началото на мащабния спектакъл в неделя, 1 юли, е от 11 часа.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback