Варна 20°
fallback
Култура
17:05 | 29 юни 2018
Обновен: 20:16 | 27 септември 2024

Духа на Виена носи трио „Стефан Цвайг“ на ММФ „Варненско лято“

Пред публиката в родния си град ще се изяви пианистката Сибила Константинова

По материала работи: Слав Велев

Младите музиканти от международното трио „Стефан Цвайг“ ще пренесат духа на Виена на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Те ще представят творби на Моцарт и Корнголд в Градската художествена галерия на Варна на 13 юли от 19 ч. Варненската връзка в триото е пианистката Сибила Константинова. На сцената ще й партнират Кей Ширай (цигулка)  и Тристан Корню (виолончело).  

„Избрахме името на Стефан Цвайг, защото искахме триото ни да се свързва със символа на културата на Виена от най-брилянтния й период, когато са живели велики личности в различните изкуства - Малер, Цвайг, Кокошка, Шилер. Било е време на голям възход, златен период на виенската култура – разказва Сибила Контстантинова. - Начинът, по който Стефан Цвайг пише, и отношението му към музиката са много показателни - музикален, емоционален и изтънчен е неговият стил. Ние се асоциираме с този стил, затова приехме Цвайг за име на формацията ни“. Сибила се дипломира в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна, а след това – в „Гилдхолд Скул“ в Лондон. От няколко години работи и живее във Виена, където покрай университетските концерти и концертите за наградите на ARD се събира с двамата си колеги и съмишленици, завършили Джулиард Скул, Университета за музика и сценични изкуства във Виена и Парижката консерватория. Тримата са лауреати на награди от международни конкурси.   

За концерта във Варна сме избрали произведения на двама виенски вундеркинди – на най-популярната музикална емблема на Виена – Моцарт, и на Корнголд, който на 12 години пише това изключително сложно трио, в което се чете учудваща зрялост с препратки към виенските валсове и към традиционната градска виенска музика от началото на ХХ век, разказва Сибила Константинова разказва за подбора на програмата: Вярвам, че с Виенския си избор ще доставим удоволствие на варненската публика, защото за мен най-скъпата сцена е родната. Радвам се, че ще имам специалната възможност да свиря на „Варненско лято“. Това е празник!", завършва тя.  

Трио „Стефан Цвайг“ е член на Европейската академия за камерна музика.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback