IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
17:05 | 29 юни 2018
Обновен: 13:54 | 27 септември 2024

Духа на Виена носи трио „Стефан Цвайг“ на ММФ „Варненско лято“

Пред публиката в родния си град ще се изяви пианистката Сибила Константинова

По материала работи: Слав Велев
Духа на Виена носи трио „Стефан Цвайг“ на ММФ „Варненско лято“

Младите музиканти от международното трио „Стефан Цвайг“ ще пренесат духа на Виена на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Те ще представят творби на Моцарт и Корнголд в Градската художествена галерия на Варна на 13 юли от 19 ч. Варненската връзка в триото е пианистката Сибила Константинова. На сцената ще й партнират Кей Ширай (цигулка)  и Тристан Корню (виолончело).
 

„Избрахме името на Стефан Цвайг, защото искахме триото ни да се свързва със символа на културата на Виена от най-брилянтния й период, когато са живели велики личности в различните изкуства - Малер, Цвайг, Кокошка, Шилер. Било е време на голям възход, златен период на виенската култура – разказва Сибила Контстантинова. - Начинът, по който Стефан Цвайг пише, и отношението му към музиката са много показателни - музикален, емоционален и изтънчен е неговият стил. Ние се асоциираме с този стил, затова приехме Цвайг за име на формацията ни“. Сибила се дипломира в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна, а след това – в „Гилдхолд Скул“ в Лондон. От няколко години работи и живее във Виена, където покрай университетските концерти и концертите за наградите на ARD се събира с двамата си колеги и съмишленици, завършили Джулиард Скул, Университета за музика и сценични изкуства във Виена и Парижката консерватория. Тримата са лауреати на награди от международни конкурси. 
 

За концерта във Варна сме избрали произведения на двама виенски вундеркинди – на най-популярната музикална емблема на Виена – Моцарт, и на Корнголд, който на 12 години пише това изключително сложно трио, в което се чете учудваща зрялост с препратки към виенските валсове и към традиционната градска виенска музика от началото на ХХ век, разказва Сибила Константинова разказва за подбора на програмата: Вярвам, че с Виенския си избор ще доставим удоволствие на варненската публика, защото за мен най-скъпата сцена е родната. Радвам се, че ще имам специалната възможност да свиря на „Варненско лято“. Това е празник!", завършва тя.
 

Трио „Стефан Цвайг“ е член на Европейската академия за камерна музика.

Коментари

Новини Варна