Варна 20°
fallback
Култура
15:37 | 28 юни 2018
Обновен: 20:18 | 27 септември 2024

За първи път в България Лукчо по Джани Родари излиза на сцена

Варненският куклен театър се престраши да го изиграе пред публика

По материала работи: Слав Велев

„Приключенията на Лукчо“ излизат извън страниците на Джани Родари. Първи ще им се радват варненските деца и родители. Героите на тази любима на всички творба оживяват на сцената на Кукления театър, за да ни поведат със себе си в необятния лабиринт от жив плет в градината на Замъка. Там заедно с Лукчо зрителите ще прескочат оградите, за да срещнат Черешко. Ще видят и оживелите образи на Дон Домат, Дук Мандарина, Барон Портокал, кучето Дръж и всички останали герои. Куклите са уникални и завладяващи. Възрастният зрител на секундата се превръща в дете и потъва обратно в чудния свят на своето собствено позабравено детство, а детето живее в приказния свят на Джани Родари точно така, както самият автор е виждал героите в главата си. „Приключенията на Лукчо“ излиза за пръв път на сцена. Оказва се, че дори в артистична Италия, родината на тази творба няма никъде и никога правен сценарий за поставяне на сцена на това забележително произведение за деца и възрастни. За творческия екип се е оказало истинско предизвикателство да осъществи тази  революция и да изведе приключенията на Лукчо на сцена. Куклите, които са правени в Париж, са просто магнетични. Една кукла се играе от по двама актьори, а екипът на спектакъла е толкова голям, че ако тръгне на турне, ще трябва да му се наеме тир.

 

Сценарий и режисура: Бисерка Колевска, сценография и кукли: Свила Величкова, музика: Нелко Коларов, изпълнител на куклите: Елена Цонкова. В ролите: Боян Стоянов, Иван Шумаров, Красимир Добрев, Евгения Василева, Елица Данаилова, Диана Стайкова, Емилия Петкова, Гергана Господинова, Таня Жекова, Мария Томова и Борис Коев.

 

Ето как преминава през творческото поле на част от екипа този спектакъл:

 

Бисерка Колевска, режисьор:  „Лукчо“ е  изключително актуален като сюжет в момента за възрастните.  Същевременно е много симпатичен и забавен  за най-малките. Затова решихме да я представим на сцена.  Не е правен в България въобще. Имахме желание да сме първите. Но такава постановка не може да си позволи всеки театър. Това са много кукли, 13 големи маски, които никак не са евтини.  Трябваше ни голяма трупа с много добри актьори, които да ги оживят. Затова се спряхме на Куклен театър Варна. Това е прекрасна забавна история за едно дете, което не приема статуквото и успява да промени дори възрастните.  Децата са единствените, които са искрени. Искаме да им кажем, че трябва да останат деца и винаги да защитават своята позиция. Това дете Лукчо е неизпълнително, упорито, борбено, с чувство за хумор и градинарят разказва тази история, за да накара децата да останат каквито са.  А възрастните да се върнат малко назад и да забравят своята примиреност, подчиненост и да бъдат искрени.

 

Много беше трудно да направим сценарий по Джани Родари. У нас такъв няма. Потърсихме в Италия, но и там няма. Има анимационни филмчета, но стилистиката там е друга. На сцената променяхме много неща в името на това да стане по-забавно, по-действено. Имаме 14 герои. Трудно е да се организират толкова хора на сцената, още повече, че те нито чуват, нито виждат. Такива са куклите. Всяка кукла се играе от двама актьора. Единият е в костюма, другият озвучава. Куклите са по проект на Свила Величкова, правени във Франция от българката Ели Цонкова. Надявам се постановката да бъде пригодена и за чужбина, но сме много хора. Оприличавам се с Лукчо. Култовата му реплика за мен е: „Изучавам негодниците“.

 

Нелко Коларов, композитор  – Винаги съм обичал да работя в куклен театър. С Вера Стойкова и с Бисерка Колевска е голямо удоволствие да се работи. Имал съм и други постановки с тях. Трябва да съхраним този свят, да го запазим. Това е трудно в днешно време, но си струват усилията. А музиката е тайнство. Все пак аз обслужвам нещо, което някой друг преди мен е измислил, трябва да се съобразя. Има хубави неща, които характеризират отделните герои. Има една генерална тема в пиесата. Надявам се и бих се радвал песничките да се запеят от децата.

 

Боян Стоянов, Лукчо  – Четох книжката скоро. И то на моето дете. Играя с удоволствие. Това е изключителен образ заради чистотата и наивитета, който носи и с който спечелва всички герои. И в крайна сметка успява в това, което прави. Всеки актьор внася по нещо от себе си в героя. Лукчо обаче решихме да бъде малко гаменски тип – борбен, прям, искрен. А това го въвлича във всички беди. Ние винаги сме се опитвали от нашата сцена да отправяме послания не само към децата, а и към възрастните. И за двете страни ще има по нещо. За децата – забава, мащаб и приключение. А за възрастните  – ще си припомнят неща, които не бива да забравят от детството. Култова реплика от Лукчо: Не понасям негодниците!

 

Борис Коев и Елица Нейкова,  Дон Домат

Ели: По принцип съм почитател на лошите герои. Не обичам много добрите геройчета. Дон Домат олицетворява много хора, които като получат власт, преяждат с нея. Актуален е. Вътре в куклата е много трудно. Тежка ни е синхронизацията, но мисля, че успяхме.

 

Борис: Тази година завършвам и това за мен е дебют. Роден съм във Варна, но цял живот съм учил в София. Радвам се, че сбъднах бляна си да се върна в родна Варна и да работя тук. Дон Домат е изключително отговорна роля. Той коли и беси. Опитваме се с Елица да не го направим прекалено зъл. Дълъг беше пътят към ролята. Много хора биха се припознали в Дон Домат.

 

Вера Стойкова, директор на Кукления Театър -  Не можеш да пораснеш без Лукчо. Няма някой, който да е израснал и да не го е прочел, да не са му го чели. Говореше се, че никой никъде не може да постави Лукчо. А ние не обичаме да ни казват „никога“. Беше предизвикателство и сме като глухото жабче. Показахме, че можем. Стига да имаш добро желание и подходящ екип. Благодаря на целия постановъчен екип за уникално добрата работа! Деца и големи, не се притеснявайте да казвате истината – тя е много чаровна!

 

Пожелаваме на целия творчески екип десетилетия живот на сцената на този забележителен спектакъл и пътешествия из целия свят, където да го поставят! Благодаря, че ми припомнихте детството, талантливи хора!

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Легендарният ансамбъл “Александров” закова Варна на крак в ДКС

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback