Варна 20°
fallback
Култура
16:04 | 26 юни 2018
Обновен: 20:21 | 27 септември 2024

Славянски поети извисяват слово в XII Международен фестивал на поезията

Вижте програмата за сряда, 27 юни

По материала работи: Слав Велев

Тече XII Межународен фестивал на поезията "Славянска прегръдка".  За пореден път морска Варна дава среща на творци на изящното слово от славянски страни.

 

Основната мисия на поетичните срещи са опознаване и сближаване на славянските култури по света, изминаване на общите езикови, исторически и християнски духовни пътища, споделя поетесата Елка Няголова, която е в основата на варненското поетично домакинство.  Славянска академия се опитва активно да утвърждава своята миротворческа мисия формите и средствата на словото и на другите изкуства.

 

Тазгодишното издание на  фестивала „Славянска прегръдка” има основна тема: „Водата, която ни свързва”. „Провеждаме фестивала в края на юни, а не в края на май като идеята е той да предшества р. Дунав (29 юни) – реката, която „прегръща” много славянски брегове и която за нас, българи свято историческо значение – разказва пред  тв „Черно море“ още  председателят  на Международната творческа организация „Славянска прегръдка“.

 

Събираме отново водещи славянски поети тук, на варненска земя, до Голямата вода, в която се влива най-голямата река. Осмислянето на темата за водата става чрез грижливо подготвени събития, премиери на издания, включване и на други изкуства в синтеза, търсене на близостта на водата чрез нови културни пространства – университетски аудитории, брега, Алеята на Възраждането в Морската градина, Археологическия музей, р. Камчия и др.

 

По думи на Елка Няголова, от варненския бряг ще тръгне след фестивала обратния път на Дунав – от Черно море към Шварцвалд.

 

На 27 юни, сряда предстои представяне на нова антология в рамките на фестивала. Ще участват всички поети. Срещата носи поетичното име „Реката и третият ѝ  бряг“. За тогава е планирана литературно-музикална програма и отчитане на Международния литературен конкурс „Летящо перо“.

 

„Славянска прегръдка”  е международен проект, чието пилотно начало е поставено във Варна през 2007 г. Същата година е учредена и Славянската литературна и артистична академия, която днес има филиали във всичките 11 славянски страни, както и в още 5 други европейски държави. Основна цел на форума е сближаване на културните ценности на основата на общия праезик и културното наследство на славяните.

 

Във Варна се връчват международните награди „Летящо перо” и „Атлант на славянството”. Подобни фестивали се организират във Варшава, Москва, Рига, Белград и др. Те включват кръгли маси, концертни програми, авторски рецитали, камерни театрални постановки, изложби на преведени и издадени книги, обмен между водещи арт издания в славянския свят. Международният фестивал на поезията се провежда ежегодно с участието на автори от повечето славянски страни – България, Русия, Полша, Украйна, Сърбия, Словения, Хърватска, Македония.

 

Ели Маринова

 

Със „Скици от Испания“ излиза Бигбендът на БНР в ММФ утре

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback