Варна 20°
fallback
Култура
12:37 | 25 юни 2018
Обновен: 20:16 | 27 септември 2024

Ансамбъл „Драгостин Фолк Национал“ излиза на сцената като част от ММФ

„Звукови икони от България“ е спектакълът в Градската художествена галерия утре

По материала работи: Слав Велев

„Звукови икони от България“ е спектакълът, който ще видят ценителите в Градската художествена галерия във Варна утре, 26 юни. Диригент е проф. Стефан Драгостинов. На сцената на „Варненско лято“ ще прозвучат композиции и от цикъла „Верски песни“ - най-новото творение на Стефан Драгостинов, основано на фолклорни песни, възхваляващи Бога. С уважение към традицията, любов към създаденото от безименния творец и със свое творческо виждане, авторът пише и дирижира поредица, която може да се изпълни само от музиканти от висока класа, виртуози във вокалното майсторство.

 

Хорът, създаден от Стефан Драгостинов, пристига на фестивалната сцена след грандиозния си триумф на 17-ия Пасхален фестивал в Москва, където беше изпратен от публиката с бурни аплодисменти. Българските певици и именитият им диригент участваха на форума по покана на Валерий Гергиев – световен диригент, директор на Мариинския театър в Санкт Петербург и двигател на фестивала.

 

"Драгостин Фолк Национал" има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от мащабния проект „Антология на българския музикален фолклор” – Звукови икони на България (Sonic Icons of Bulgaria) - музикалните албуми Рофинка, Саракина, Галунка, Дунавска музика, Любовна приказка, Коледна звезда, Притури се планината, Милойка, Слънчова сватба, Грозданка, Шинка. Целта на проекта е да бъдат събрани песни от различни региони на България, пресъздадени чрез авторския поглед на Стефан Драгостинов и да се съхранят чрез звукозаписа.

 

 

Наградиха най-добрите певци от конкурса “Малки звездички – Варна 2018”

Ученик на Астор показва майсторство в магичен фестивал

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback