Варна 19°
fallback
Култура
08:20 | 11 юни 2018
Обновен: 00:24 | 28 септември 2024

С „Хенри IV“ и „Кралят елен“ закриват „Варненско лято“

Концертът „БууЧииМиш“ поставя своеобразен мост между театралния и музикалния фестивал

По материала работи: Слав Велев

„Хенри IV“ и „Кралят елен“ са последните две постановки в основната българска селекция на фестивала „Варненско лято“. С тях днес ще бъде закрито 26-ото му издание. От 18 часа на Основна сцена на Драматичния театър ще се играе „Хенри IV“, а „Кралят елен“ от 20,30 часа на сцена „Филиал“.

 

„Хенри IV“ е постановка на Лилия Абаджиева за варненския театър „Стоян Бъчваров“. Спектакълът има номинация за награда „Аскеер“ за сценография и костюми, разработени от Стоян Абаджиев. „Хенри IV“ е един от най-иновативните и запомнящи се спектакли от последния сезон. Премиерата му беше в навечерието на коледно-новогодишните празници. Постановката впечатли зрителите освен с нетрадиционния режисьорски подход и с вечните послания, заложени в текста на Луиджи Пирандело. Това е вторият спектакъл на Лилия Абаджиева с варненския театър, след изключително успешния „Фауст“. Постановката разказва историята за мнимото полудяване на един безименен герой, който се представя за английския крал Хенри IV. Неговото семейство и приятели се включват в своеобразната му игра на „театър“, докато не разберат, че всъщност той отдавна симулира своята лудост като форма на бягство от непрекъснато променящия се свят. “Този Хенри може да бъде всеки от нас“, смята Лилия Абаджиева. Спектакълът задава вечния въпрос „Кой съм аз?“. Подобно на героя, който потъва в собствен свят, забравен от най-скъпите на сърцето му хора – приятеля и любимата, всеки избира собственото си бягство от онова, което го кара да се чувства неудовлетворен.

 

В ролята на Хенри ІV, разбира се, е неповторимият Стоян Радев. В ролята на маркиза Матилда Спина е Веселина Михалкова, Цветина Петрова се превъплъщава в образа на нейната дъщеря Фрида. Част от актьорския състав на постановката са още Ненчо Костов като маркиз Карло ди Ноли, Симеон Лютаков е барон Тито Белкреди, Васил Ряхов - доктор Дионизио Дженони, Ландолфо (Лоло) - Пламен Димитров, Ариалдо (Франко) - Станислав Кондов, Бертолдо (Фино) - Константин Соколов.    

„Хенри ІV“ е изключително красив, интересен и много мъдър спектакъл, обобщава артистичният директор на варненския театър „Стоян Бъчваров“ Веселина Михалкова.

 

Последната постановка от основната българска селекция в тазгодишното „Варненско лято“ е „Кралят елен“ на театър „Азарян“, режисьор е Анастасия Събева. Представлението привлече вниманието с креативността, ентусиазма, енергията и разностранните изпълнителски умения на неговия млад екип. Анастасия Събева се обръща към очарователната пиеса на венецианския аристократ граф Карло Гоци, в която се редуват реалистични и приказни импровизационни сцени. Основното послание е, че ролята на театъра не е да отразява живота, а да оживява света на фантазиите. В основата на сценичното действие са трупа пътуващи актьори, които с артистичност и изобретателност разказват за приказния свят на измисления град Серендипо, където тайно заклинание позволява на душите да сменят телата си. Поставят се въпросите за различните лица на любовта, за самоунищожителната амбиция за власт и вечното търсене на истинската стойност на нещата.

 

Резултатът е вълнуваща и неподправена романтична театрална приказка за възрастни. Двама от актьорите в спектакъла са номинирани за театрални награди за изявите си. Боян Арсов има номинация за „Икар“ за поддържаща мъжка роля, а Веселин Петров – за „Аскеер“ за изгряваща звезда.

 

Най-новият спектакъл на Теди Москов за Варненския куклен театър – „Уестърн“, поставя финала на паралелната програма на фестивала. Представлението ще се играе от 18,15 ч. тази вечер. Режисьорът се вдъхновява  за постановката си от филма „Малък голям човек“, един от всепризнатите уестърни на миналия век. Инстинктът за съхранение на основния персонаж го кара да бъде ту с индианците против белите, ту с белите против индианците, без това да го превръща в предател, тъй като животът е по-ценен от дълга.

 

Режисьорът Теди Москов и убедителният актьорски екип на Кукления театър превръщат клишетата на жанра  „Уестърн“ в неизчерпаем източник на импровизации.

 

Това е вторият спектакъл на Теди Москов в тазгодишното издание на фестивала след „Редки тъпанари“.  

 

По традиция театралният фестивал „Варненско лято“ завършва със събитие, което „хвърля мост“ към музикалния. Тази година това е концертът на „Мистерията на българските гласове“ и Лиса Джерард – „БууЧииМиш“. Проектът обединява изключителни за света на музиката гласове. Концертът ще представи новия студиен албум на „Мистерията на българските гласове“, издаден тази година. Началният час е 19 в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Полина Петрова  

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback