Варна 19°
fallback
Култура
14:09 | 7 юни 2018
Обновен: 00:25 | 28 септември 2024

Изложба на Цветан Казанджиев показва галерия „Ларго“

„Пътят” е мотото на експозицията живопис, акварел и рисунка

По материала работи: Слав Велев

Арт Галерия "Ларго" представя за втори път в своите салони ямболския художник Цветан Казанджиев. Авторът, познат от многобройните си участия в Международното биенале на графиката във Варна, се представя този път с живопис, акварел и рисунка. Изложбата си е озаглавил „Пътят” и тя е втората поред с това заглавие в рамките на последните два месеца. През април авторът представи под надслов „Пътят” колекция от 100 картини в Художествена галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик. Сега част от тази експозиция ще радва ценителите във Варна през следващите три седмици.

 

Отново, както и в предишната му изява в „Ларго”, Цветан Казанджиев представя серия от така любимите му в последните няколко години творби, заключени в кръгла форма. В изложбата ще видим 14 картини, изпълнени с масло, във формата на кръг с диаметър между 30 и 70 сантиметра. Изглежда съвършената форма на кръга привлича майстора и го вдъхновява в неговото безкрайно преследване на съвършенството в художествения изказ. Кръглата форма може да бъде приета и като символ на безкрайността на Вселената, като олицетворение на непрекъснатото повторение в природата, като знак за завършеност, цялост.

 

За творчеството на Цветан Казанджиев известният критик и публицист Иван Гранитски казва: „Ако в работите с масло внушенията на художника са тежки, драматични, винаги натоварени със значителен подтекст и многопосочни послания, то неговите рисунки приличат на музикални импровизации. Като че ли това са пластически ноктюрни. Прозирност, пастелно феерично реене, игра на светлини и сенки, изключително умело боравене с тонове и нюанси – всичко това ражда своеобразни поетични миниатюри, които очертават съвсем неслучайна драстична контратеза на неговите големи цикли от масло.” Изложбата на Цветан Казанджиев в Арт Галерия Ларго продължава до 27 юни.

Живопис на Марсиа Костов реди Градската галерия

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback