IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
17:01 | 1 юни 2018
Обновен: 02:26 | 25 септември 2024

Цветана Манева: Българската драматургия има специално място на „Варненско лято“

Италиански вертикални актьори ще представят спектакъл, с който са обиколили света

По материала работи: Слав Велев
Цветана Манева: Българската драматургия има специално място на „Варненско лято“

Българската драматургия има специално място на фестивала „Варненско лято“, заяви Цветана Манева, която е един от организаторите на най-значимото театрално събитие у нас. 26-ото му издание започна днес и ще продължи до 11 юни.

 

„Най-важното за фестивала е, че среща различни хора, с различни възгледи за театър. Границите непрекъснато се разширяват“ – допълни проф. Николай Йорданов. „Щастлива съм, че тази година откриването е със спектакъла на театър „Българска армия“ – „Албена“. Считам, че трябва да се поставя класическа българска драматургия, за да не се чудим на къде отива нацията ни, какво се случва с националното ни достойнство“ – подчерта Цветана Манева. „Имате много важна задача, това е кауза“, обърна се тя към актьорите от спектакъла „Албена“.

 

„Надявам се хората да усетят приятното чувство на спектакъла. Да усетят близка моята героиня, да могат да я обикнат по начина, по който аз я обикнах. В началото й се съпротивлявах, защото смятах, че сме доста различни. В последствие, в процеса на работа, намерих доста общи черти“ – разказа актрисата Гергана Данданова, която изпълнява ролята на Албена в едноименния спектакъл. Постановката може да се види тази и утре вечер, на основна сцена на варненския драматичен театър, а началният час е 19,30. „Това е произведение за любов и омраза и с тези вечни теми продължава да е актуално и днес“, допълни актрисата. „Според мен произведението е класическо, въпреки че костюмно и визуално, е изместено малко от епохата, в която е написано“ коментира Веселин Анчев, който също е част от актьорския състав на постановката. Действието се развива в 30-те години на миналия век, като това е режисьорско решение на варненеца Красимир Спасов. „Подобен е почеркът в последните му работи“, отбеляза актьорът Иван Радоев.

 

„Пиесата „Албена“ е правена много пъти, много актьори са играли ролите, в които ние също се превъплъщаваме. Предизвикателството за нас е голямо, както и отговорността. Надявам се нашето изпълнение да се нареди в поредицата изяви на големите актьори преди нас“ – каза още Иван Радоев.

 

Визуалният спектакъл „Търси се“ ще сложи финал на първата вечер на фестивала „Варненско лято“. Шоуто на площад „Независимост“ е с начален час 21:45. Проектът е на братята италианци Андреа и Лука. С „Търси се“ те са обиколили света. В миналото единият от двамата е бил акробат, а другият актьор и решили да обединят талантите си в общи инициативи. Хрумнало им, че може да използват и техниките на катерене, които владеели от малки, тъй като баща им ги водел често по планините. Така се родила тяхната концепция за вертикалния театър. „За нас спектаклите са нещо, което трябва да се случва навън, сред хората, те да се докоснат до него, вървейки. А театър наричаме всяко нещо, което разказва история“ – споделят двамата братя. „Търси се“ разказва история за полицаи и престъпници, а драматургията по думите им е „криволичеща, не е праволинейна“. Първият им спектакъл бил „Вертикално казино“. „Когато търсим теми се влияем много от полицейски филми и компютърни игри“, признават те. „Търси се“ е единственото представление, в което разказваме история, останалите са по-акробатични, разказват Андреа и Лука. „Когато ни хрумна идеята да правим вертикален спектакъл, основната ни цел беше той да бъде свързан с някаква сграда. Започнахме да експериментираме с различни сгради, различни кули, църкви. Нашият спектакъл всъщност трансформира общественото пространство в нещо като сцена. Търсихме подходяща сграда, но така и не успявахме да си харесаме, една беше много ветровита, друга пък нямаше подходящ ъгъл. Затова решихме сами да изработим сцената за нашия спектакъл. Включихме и видео, което се прожектира на специална стена. То не е просто фон, а взаимодействаме с него“ – разказаха още двамата братя от „Ивенти вертикали“. Най-високото място, на което двамата са правили спектакъл е 110 м. „Усещането за опасност е само в публиката. Ние правим всичко необходимо, за да се обезопасим“, уверяват двамата вертикални актьори.


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна