IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
11:49 | 31 май 2018
Обновен: 21:29 | 25 септември 2024

Започва Международният театрален фестивал „Варненско лято“

Какво можете да гледате в първите дни

По материала работи: Слав Велев
Започва Международният театрален фестивал „Варненско лято“

Започва най-голямото театрално събитие в България, което ще се проведе от 1 до 11 юни във Варна. Предлагаме ви заглавията от Международния театрален фестивал „Варненско лято“, които ще се играят до края на седмицата, за да набележите своята лична селекция и да се докоснете до някои от най-добрите спектакли, изиграни в храма на Мелпомена.

 

„Албена“

Началото поставя „Албена“ на 1 юни от 19:30 ч. на  Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Спектакълът ще се играе и на 2 юни от 19:30 ч. Почти век след написването на драмата „Албена“, нейната героиня е от най-влиятелните и притегателни женски образи в българската драматургична класика. Албена се превръща в обект на всеобщо желание, но и в изкупителна жертва. В историята за една трагична забранена любов  участват актьорите Гергана Данданова, Веселин Анчев, Иван Радоев и др. Албена е обект на всеобщо обожание със своята красота, жизненост, свобода на общуване. Тя като че ли носи в себе си нещо, което всеки иска да притежава – тя е толкова реален, колкото и въобразяван образ. Постановката на театралния майстор Красимир Спасов хвърля нова светлина върху тази пиеса, емблематична за българската модерна драма.

Част от българската селекция.

=

 

„Търси се“

Площад Независимост - 1 юни , 21:45 ч.

Въздушен физически театър разказва криминална история.  „Търси се“ е атрактивна визуална комедия, която се разиграва метри над земната повърхност в съчетание на акробатика, танц и видео прожекция. Двама актьори-акробати са въвлечени в свят на комикси и анимационни филми като ченге и крадец, които прекосяват в непрекъснато преследване земното кълбо... За първи път в България, част от международната селекция.

=

 

 „Сън“

Драматичен театър - Сцена филиал | 01 юни , 16:00 ч.

Представление за юноши от Магда Борисова. Един спектакъл за юноши и техните родители, който пренася в страната на сънищата, населена с феи и вълшебници. Той прави зрителите част от неповторимото приключение на малкия Тони и неговите приятели. постановка и звукова среда: Стоян Радев

=

 

„Редки тъпанари“

Драматичен театър - Сцена филиал - 2 юни , 19:15 ч. и 3 юни , 19:30 ч.

Нашумелият спектакъл „Редки тъпанари“ пренася в театъра филмовата италианска криминална комедия „Неизвестни извършители“, номинирана за „Оскар“ през 1958 г. Той отново демонстрира находчивостта на игровия театър на Теди Москов с актьорите Мая Новоселска, Александър Сано, както и Явор Бахаров, чието изпълнение му донесе „Икар“ и номинация за „Аскеер“, и др. Неуспял спортист, провалил се адвокат, бездарен сицилиански мафиот са  само част от групата непохватни крадци, които се опитват да оберат заложна къща. Смайващо непрофесионални, те са напълно неподходящи за работата, с която са се захванали. Спектакълът отново демонстрира находчивостта на игровия театър на Теди Москов.

Част от българската селекция.

=

 

„Трите феи“

Като част от паралелната програма Държавен куклен театър – Варна представя на 1 юни от 11.00 ч. спектакъла „Трите феи“. Сценарий  и  режисура Вера  Стойкова. Трите Феи канят своите малки зрители в Деня на детето на пътешествие в Страната на цветята, където ще станат свидетели на истински чудеса в градинката на Феите и най-вече на чудото на растежа.

=

 

„Три сестри“

Фестивален и конгресен център (ФКЦ) – Варна - 2 юни, 14:00 ч., Зала "Европа" и 5 юни, 14:00 ч.

Наричат 32-годишния режисьор Тимофей Кулябин „вундеркинд“ на новия руски театър. На сцената на театъра в Новосибирск той поставя Чеховата класика „Три сестри“, въвличайки зрителите в съвсем ново преживяване и нов начин на разбиране. Черна комедия, психологическа драма. Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му. Сензационната и красива постановка вече успешно се представя на големите европейски сцени във Виена, Париж, Тулуза, Сибиу, Атина и др.

Златна маска 2017 за цялостен актьорски ансамбъл.

Спектакълът е на руски жестомимичен език със субтитри на руски и български език (2.06) и на английски и български език (5.06).

=

 

Франкофонски ученически фестивал

Държавен куклен театър – Варна - 2 юни, 19:00 ч.

Кратки пиеси, представени от ученици от френски паралелки на езикови гимназии в рамките на международния франкофонски ученически театрален фестивал 2018.

На френски език.

=

 

„Танцът делхи“

Драматичен театър - Основна сцена - 3 юни, 19:30 ч. и 04 юни , 18:00 ч.

 „Танцът Делхи“ се състои от седем едноактни пиеси, построени около една тема с нейните вариации. Мястото на действието и героите остават едни и същи: в чакалня на болница шестима души губят или печелят любим човек, плачат, смеят се, обичат, предават се един друг, спорят и се примиряват. В сърцето и на седемте истории е скрит един мистичен танц, който завинаги бележи онзи, който го е видял. В този танц се разтварят всички непримирими противоречия на живота. Режисьорът Галин Стоев наслагва различните, често взаимно изключващи се гледни точки към една и съща ситуация.

Награда „Икар“ 2018 за режисура (Галин Стоев), за водеща женска роля (Радина Кърджилова), за поддържаща женска роля (София Бобчева) и за сценография (Никола Тороманов)

Номинация за наградата „Икар“ 2018 за водеща женска роля (Радена Вълканова) и за майсторско техническо осъществяване

Номинация за наградата „Аскеер“ 2018 за режисура (Галин Стоев) и за най-добро представление

Със субтитри на английски език.

=

 

„Орфей“

Държавен куклен театър – Варна - 3 юни, 18:00 ч.

Визуален спектакъл по мотиви от древната митология, режисьор: Боян Иванов. С впечатляваща визия и емоционално присъствие на музиката спектакълът пленява не само с многообразието на изразни средства, а и с изящното присъствие на актьорите, умело преминаващи през картините, образите и танцовата хореография. Съвременен, модерен, интригуващ прочит на познатия мит за Орфей като разказ за неизкоренимата потребност от силата на изкуството.

 

Четете още:Детската градина в Белослав отбеляза 40-годишен юбилей с общоградско шествие

Поход на вдъхновителите „Аз мога – тук и сега“ правят във Варна

 

Коментари

Новини Варна