IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
13:59 | 14 май 2018
Обновен: 13:56 | 27 септември 2024

Фотографи ловиха светлина в дивите божури на Северното ни море

Още за търсенето на драматични залези в пленера „Фотография, приключения, божури“

По материала работи: Слав Велев
Фотографи ловиха светлина в дивите божури на Северното ни море

Ели Маринова

Още преди да се запозная с нея, магическите ѝ умения да превръща фотографски изображения в шедьоври на изобразителното изкуство ме отведе до името ѝ. Да снима в днешно време може всеки. Да се научат да снимат добре съумяват мнозина. Но да превръщаш в картина видяното, това е талант, с който се раждаш. Албена Маркова се запалва по фотографията преди 12 години. И почти веднага става една от най-добрите фотографи-пейзажисти  у нас. Фотографските среди отдавна разпознават стила и сред хиляди снимки. По време на нейна изложба в Градската художествена галерия възрастна дама възкликна: „Това не може да е сътворено от човешка ръка!“ Бяха подредени нейни пейзажи от България и чужбина. Преди дни тя се завърна от пленер по Северното Черноморие. Бе негов организатор. Определя го като един от най-вълнуващите фотографски пленери у нас. 

 

Снимка: Албена Маркова

Нарече го „Фотография, приключения, божури“. Това е втори по рода си пленер. Още с първия през 2014-а година обаче, Албена Маркова популяризира Яйлата и божурите. Тя повежда групата по култовите места Болата, Тюленово, Камен бряг и Калиакра. Основна тема на пленера са дивите божури на Яйлата, които са в пика на цъфтежа си по това време на годината. В следващите години тази локация става любимо място на фотографите от цяла България. Започват да идват румънски фотографи, защото във времето на интернет и мобилните технологии едно такова диво и магично място не може да остане скрито. Всъщност една от главните цели на подобни пленери е представяне и популяризиране на красотата на прекрасната ни България.

 

Снимка: Албена Маркова

„Любовта към фотографията и суровата и все още съхранена дива красота на Северното Черноморие събра 32 души от цяла България. Най-малкият участник беше на 7 годинки, а най-възрастният бе над 65“ – споделя Албена. Но когато хората си правят планове, казват, че Господ се смеел горе на небето. Всички търсачи на красота с фотоапарати в ръце са тръгнали с очакването за незабравимо време, драматично небе, изгреви и залези, от които да ти се подкосят краката. Да, ама не. В продължение на 4 дни участниците не случвали на време. Докато накрая търпението им бива възнаградено с един от наистина запомнящите се залези над морето. „Времето не беше с нас през всичките дни, но златният залез над Каварна беше истински подарък за търпението и упоритостта ни. Освен този залез, последната сутрин изгревът при божурите беше красив с процеждащите се лъчи на слънцето през гъстата облачност“ – разказва приказната пейзажистка.

 

Снимка: Ира Франк

 

Защо фотографите тръгват след нея на подобни фото-пътешествия? По думи на Албена, това е прекрасен начин хора, настроени на една вълна и с общо светоусещане, да се съберат на едно място и да обменят опит и идеи. Все още няма яснота дали ще има изложба след пленера, но има събран богат снимков материал. Организаторите, в лицето на Албена Маркова и домакините на фотопленера очакват да се появи спонсор, който да подкрепи тази идея. „Всяка форма на популяризация на прекрасното ни Северно Черноморие е добре дошла, а природата на тези диви райски места заслужава да бъде видяна и представена от истински виждащи любители на красотата“ – допълва откривателката на божурените пътешествия.

Снимка: Живко Казаков - Болата обратно

Снимка: Галин Ангелов

 

Снимка: Жени Маджарова-Тодорова

Снимка: Албена Маркова

 

Снимка: Зоран Тодоров

Снимка: Вася Константинова

Снимка: Вася Константинова

 

Снимка: Людмила Дацева

 

Снимка: Албена Маркова

 

Снимка: Албена Маркова

Коментари

Новини Варна