IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
11:52 | 11 май 2018
Обновен: 13:56 | 27 септември 2024

Скулптурата Звездоброец украси градинката до Обсерваторията във Варна

Откриха я кметът Иван Портних и авторът проф. Венелин Божидаров (СНИМКИ)

По материала работи: Борис Проданов
Скулптурата Звездоброец украси градинката до Обсерваторията във Варна

Новата пластика "Звездоброец" беше открита от кмета на Варна Иван Портних и автора проф. Венелин Божидаров (преподавател в катедра „Индустриален дизайн“ в Техническия университет) в градинката до Националната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“.

Кметът пожела скулптурата да радва варненци и гостите на града, както друга творба на проф. Божидаров – „Рибарят и златната рибка“. Иван Портних се надява пластиката да бъде пазена като част от културното наследство на морската столица.

Авторът проф. Венелин Божидаров добави, че един творец може да отстоява произведението си докато то е в ателието. „Сега всички могат да видят „Звездоброец“-а и да си кажат мнението“, допълни той.

Творбата е част от мащабния тригодишен проект на Община Варна, финансиран от фонд „Култура“, за естетизация на градската среда чрез изграждане на съвременна галерия на открито.

 

Текст и снимки Борис Проданов

 

Още по темата: Нова скулптура скоро ще се появи в Морската градина

Коментари

Новини Варна