IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:16 | 9 май 2018
Обновен: 14:51 | 20 септември 2024

Излoжба представя "Борис Георгиев от Варна – Художник на духа" (СНИМКИ)

По материала работи: Слав Велев
Излoжба представя "Борис Георгиев от Варна – Художник на духа" (СНИМКИ)

 

Юбилейна изложба, посветена на 130 години от рождението на Борис Георгиев показва едноименната Градска художествена галерия във Варна. Концерт на ансамбъла за източно пеене „Софийски псалти“, с диригент маестро Илия Михайлов откри експозицията. Събитието е част от културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018г. Представена е от Българско музикално сдружение, с подкрепата на фонд "Култура" към Община Варна. Юбилейната изложба носи емблематичното название "Борис Георгиев от Варна – Художник на духа". При именуването на ГХГ - Варна, на името художника през 1999г., Вирджиния Георгиев - Джакомети, негова дъщеря и наследница, подари 13 от най-значимите му произведения, които са в постоянната експозиция на галерията. Те, заедно с още 33 рисунки и живописни произведения от фонда на Националната галерия и 27 други от частни колекции от България, са включени в юбилейната експозиция. За първи път ще бъдат представени Ателие-Колекция Светлин Русев, София, Колекция Димитър Инджов, Пловдив и Колекция Венцислав Кадиев, София със 75 произведения /рисунки, живопис и графика/.

 

 

 

 

 

 

За първи път пред българска публика се показва рисунката, по която е създадена емблематичната за изкуството на Борис Георгиев творба „Вечният път“ /колекция Д. Инджов/, заемаща централно място в творчеството му с мистичния си идеализъм и дълбок символичен философски подтекст. Особено ценни са портретите на Борис Георгиев, закупени от тримата големи наши колекционери от различни аукциони в Европа. Идващи от лични колекции от Италия, те са непознати за изследователите на изкуството у нас. Сред тях например е портрет на Индира Ганди от колекцията на Димитър Инджов. Други портрети, известни по репродукции или от колекцията на Вирджиния Джакомети, са сред шедьоврите в изкуството на Борис Георгиев като портретът на Рита Бехлер и Индийски пейзаж /Колекция на Венцислав Кадиев, Колекция Димитър Инджов, Пловдив/." Изложбата е съпроводена с богато двуезично издание – луксозна папка с цветни репродукции на произведенията на Борис Георгиев, каталог с анотации на български и английски език на издателство “Кибеа“, издаден по проект към Фонд „Култура“ на Община Варна. Експозицията може да бъде видяна до 30-ти юни.

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна