IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
14:32 | 8 май 2018
Обновен: 10:20 | 25 септември 2024

Изложба живопис и скулптура на Леон Бабачев реди галерия „Графит“

71 живописни платна и 38 скулптури провокират варненската публика

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

71 живописни платна и 38 скулптури на пазарджишкия художник Леон Бабачев могат да видят варненци в галерия „Графит“. Откриването на експозицията е утре, 9 май. Авторът е със запомняща се стилистика и неподправено чисто светоусещане. Неговото творчество е изпълнено с жизнеутвърждаваща сила, хармония и красота. Роден през 1978-ма година в Пазарджик, той завършва Факултета по изобразително изкуство при Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” през 2002-ра година, специалност “Скулптура” в ателието е на проф. Милан Андреев, от където излиза със сериозни професионални познания и умения.

 

„Правя това, което чувствам, споделя Леон. Обичам да работя с цвят и форма и реално правя нещата, които чувствам. Формата е емоция. Ражда се постепенно, живее в мен и получава своята изява. Експериментирам с различни материали в скулптурата. В живописта ползвам изцяло акрил. Маслото го зарязах още в студентските години, когато не се намираха лесно на пазара качествени разредители и се налагаше да рисувам с алтернативни. Оттогава заобичах акрила. Това е бърза техника. Няма време за дълго умуване. Затова зарязвам мобилния телефон, когато имам вдъхновение и оставам насаме с платното. Тази техника налага да побързаш да реализираш идеята си, защото боите изсъхват бързо. За мен преминаването от скулптура в живопис и обратно са плавни и естествени. Изучавал съм и двете. Бях силен и по двете специалности, допълва художникът.

 

По негови думи, тази изложба е била провокация. „В досегашните си изложби съм допълвал скулптурата с рисунка, а сега – с живопис. Това е 12-та изложба, за първи път показвам мои неща във Варна. Харесвам този град. Помня го от детските си години – пъстър, многолик, изпълнен с живот и млади хора“.

 

Леон израства в художническо семейство и въпреки препоръката на баща си да не поема по пътя на твореца, той уверено решава да учи в Художествения факултет във Велико Търново. „Романтичният град“, където завършват всички в семейството му. Не съжалява за избора си. Сам той е директор на Художествената галерия в Пазарджик, организира изложби на други автори и изобразителното изкуство може да се нарече негова съдба.

 

„Колкото и абстрактни неща да виждате в залата, почти навсякъде ще видите природата – селски пейзажи, хоризонт, изгреви, залези, море, сезони. Всичко това е почувствано и предадено с цветове и форми. Още не мога да кажа, че съм намерил себе си. Търся се. Имах 3 месеца от поканата да покажа свои творби, до изложбата. Имам около 60 нови неща, които показвам за първи път. За мен варненската изложба е крачка нагоре от всичко, което съм правил досега“ – допълва още Леон Бабачев.

 

Богатата му творческата биография разкрива един изключително активен художник, с авторитетни изяви в различни сфери на художествения живот. Показателни за неговата творческа активност са реализираните 11 самостоятелни изложби, а участието му в повече от 100 международни, национални и колективни изложби, симпозиуми, пленери и проекти, показват трайни и задълбочени търсения в областта на скулптурата, живописта и рисунката. Признание за неговото творчество са многобройните престижни награди, на които е носител в родния си град. Член е на Съюза на българските художници от 2014-та и на Дружеството на пазарджишките художници от 1998-ма година.

 

Творчеството на Леон Бабачев принадлежи към различни области на изкуството. Паралелно с изявите си като скулптор, през последните години той отделя особено внимание на живописта, която се превръща в своеобразно и логично продължение на скулптурните му търсения. Именно в синтеза между тези две изкуства днес художникът развива в най-голяма степен своето творческо амплоа. Сред предпочитаните материали, с които работи са бронз, камък, метал, дърво и керамика в скулптурата и акрил в живописта.

 

Проправяйки свой път в налагащата се тенденция към модернизиране на пластичната форма, Леон Бабачев е сред авторите, които успяват да я изчистят от реалистичните подробности и да достигнат до универсална образност и символика. Творбите му са един своеобразен синтез, в който фигуралното и абстрактното често пъти размиват своите граници, пораждайки многопосочни и сложни асоциации. Вдъхновени от действителността, те се отличават с една особена експресия, жизненост, баланс и виталност. Всяко от произведенията впечатлява с благородното си величие и разнообразието от форми, до които художникът достига чрез оригинални пластични решения и открития. Те са продиктувани както от проблемите, които го вълнуват, така и от предизвикателството на материала и неговите пластически възможности. Сведени до символно-знакови и образни внушения, със свой емоционално-смислов код, те се превръщат в олицетворение на неговата творческа душевност.

 

С особена емоционалност и артистичност са белязани “Музика”, “Сблъсък”, “Вертикал”, “Спасен”, “Хоризонт”, “Композиция”, “Прибой”, “Там на хълма”, “Златният град”. Тяхната сила е във впечатляващите и мощни интелектуални изблици, в задълбочените анализи, които авторът прави на обектите, във виртуозните пластични решения, които предлага и не на последно място в технологическата сложност и експерименти, които използва. При някои синтезираната форма и изчистеният силует отвеждат към дълбоки философски размишления.При други – невероятната комбинация от традиции и оригиналност води до преобразуване на изображението в различни форми, знаци или символи. Тяхното значение не се изчерпва от събитието, което ги е породило, а придобива все по-голяма трайност във времето, въплъщавайки стремежа към пресъздаването на друг свят, по-лаконичен, рационален и в голяма степен по-съдържателен и дълбок. Динамичните формати, който преобладава и в скулптурните и в живописните творби не нарушава тези внушения. Застанал пред тях зрителят открива и най-сложните послания, които авторът е закодирал.

 

Интимният свят на художника, неизчерпаем на състояния, мисли и подсъзнателни внушения може да бъде усетен и в произведения като “Движение”, “Началото”, “Знак”, “Кръстопътища”, “Сблъсък”, “Танц”, “Ничия земя”, “Пробуждане”, “Времето”, “Светлините на града”, “В края на зимата”, които впечатляват със своята композиция, изказ и оригинални творчески решения. Във всички тях време и безкрай, спокойствие и движение са противоположности, провокиращи към експресионистични настроения, чрез които пространството загубва своите реални измерения и отвежда зрителя в нови ареали.

 

Търсещ зад материалното идейно-духовното и метафизичното, в редица произведения като “Движение”, “Форма” І, “Прилив”, “Храм”, “Музика”, “Обвързване”, “Музикален фрагмент”, “Пътят на водата”, “Утро”, Леон Бабачев създава и една реалност, в която трайните и непреходни състояния, индивидуалното и типологичното, видимото и необозримото изграждат особена атмосфера, наситена със смислови послания.

 

Всичко, изложено в залата на галерия „Графит“ показва Леон Бабачев като автор с индивидуален и оригинален профил, скулптор – влюбен в живописта и предан на изкуството. Изложбата може да бъде разгледана до 29 май.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна