Варна 18°
fallback
Култура
14:05 | 1 май 2018
Обновен: 06:14 | 28 септември 2024

Балетната трупа на Операта със "Златна муза 2018"

Наградата за класическо балетно изкуство на Асоциацията на хореографите в България получи варненското „Лебедово езеро”

По материала работи: Слав Велев

Наградата за класическо балетно изкуство на Асоциацията на хореографите в България получи варненското „Лебедово езеро”. Щастливата новина за екипа, осъществил балетния шедьовър на Чайковски дойде в Международния ден на танца. Адаптацията на хореографа Светлана Тоншева по Мариус Петипа, асистенти Сергей Антонов и Гергана Караиванова, диригент Мартин Георгиев, с именитата българска примабалерина Веса Тонова в ролята на Одета/Одилия и премиерсолиста на Държавна опера Варна Павел Кирчев в ролята на Принца е първата постановка в историята на Държавна опера Варна. Тя завоюва изключителен успех още на премиерата през декември 2017б година и донесе заслужено национално признание за усилията на варненските балетни артисти.

 

Новината дойде веднага след красивата балетна гала, която трупата изнесе пред варненската публика в празничната вечер. А в София, на излъчваната по БНТ тържествена церемония в зала 1 на НДК, наградата получи Веса Тонова, която благодари за високото признание от името на Светлана Тоншева и варненската балетна трупа и пожела вдъхновение и успех на всички, посветили се на танцовото изкуство.

 

Асоциацията на хореографите в България, учредена на 31 януари 2015 година, с председател Христо Ив. Димитров, създател, хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", работи за консолидиране на творците от хореографската гилдия в различни жанрове. Наградите ЗЛАТНА МУЗА на Асоциацията на хореографите в България се раздават за втори път, като през тази година те обхващат 11 категории, сред които: класическо балетно изкуство, български танцов фолклор, модерно танцово изкуство, дебют за хореография в областта на съвременния танц, оригинална музика към хореографска постановка и други.

 

Честита награда на екипа на варненското „Лебедово езеро”! Пожелаваме им още безброй награди и изящни полети на педя от земята!

 

Четете още: Наградиха най-атрактивните участници във Варненския карнавал

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback