IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
16:29 | 23 април 2018
Обновен: 10:55 | 27 септември 2024

16-ти Маратон на четящите хора тече във Варна

Библиотеката представи сборника "Споменът през поколенията и времето - Материали за историята на град Варна"

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

16-то издание на Маратон на четящите хора тече във Варна в дните до 24 април. Инициативата е на библиотеката по повод Международния ден на книгата и авторското право - 23 април.

 

Целта на този ден да се провокират колкото може повече хора да четат - в къщи, в детската градина, училище, клуб, офис, музей, галерия, издателство, университета. Инициативата води началото си през 2003 година. Идеята е, в един и същи ден, в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас. Започнал от еднодневния празник, в днешни дни е двуседмична кампания с множество партньори и сцени на четене. През 2018 г. общият брой на сцените за участие достига 90. Акценти в тазгодишната кампания са включването на социалните мрежи, създаване възможност на всеки да бъде част от инициативата.

 

Стартът бе даден в 8:30 часа в библиотеката с колеги и читатели. Библиотеката представи и своето най-ново издание - сборника "Споменът през поколенията и времето - Материали за историята на град Варна". "Самият факт, че държа в ръцете си тази рядка и ценна книга е доказателство, че ние, днешните варненци знаем кои сме, откъде идваме и умеем да ценим своето минало“ – каза Кристияна Димчева, главен библиотекар в Регионална библиотека “Пенчо Славейков”. Сборникът е посветен на 135 г. от създаването на библиотеката и представя една библиографска рядкост – „Материали за историята на град Варна”, издавани като притурки към Варненски общински вестник " през 20 те години на ХХ век.

 

В заключителната част на Шестнадесетия Маратон на четенето във Варна е срещата – разговор с Петър Денчев и Теа Денолюбова за книгите и творчеството, за младия четящ човек, за писането.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Здравните инспектори във Варна отново протестираха

Коментари

Новини Варна