Варна 22°
fallback
Култура
13:26 | 4 април 2018
Обновен: 08:20 | 28 септември 2024

На 4 и 5 април е предпремиерата на мюзикъла „Да пееш под дъжда“

Орлин Горанов и Мариан Бачев са звездите на Великденския музикален фестивал – Варна

По материала работи: Слав Велев

Мюзикълът „Да пееш под дъжда“ е интересното великденско предложение на Варненската опера. Днес и утре, 4, 5 април от 19.00 ч. е предпремиерата на Великденския музикален фестивал – Варна 2018. Премиерата в рамките на ММФ „Варненско лято“ и Опера в Летния театър 2018 е на 20 юни от 21.00 ч. като това е и премиера за Европа и България.

 

За спектакъла „Да пееш под дъжда“, режисьорът Борис Панкин споделя: Винаги на първо място в сърцето ми е това заглавие, което поставям в момента. За мен е чест да работя за пръв път с Варненската опера върху мюзикъла „Да пееш под дъжда“, още повече, че преди Великден излизаме за пръв път пред публика. Във Варна, където сценичните изкуства се радват на силна традиция – над 90 години за театъра и над 70 за операта. Смятам, че заслугата за първата постановка в Европа на точно тази версия на „Да пееш под дъжда“ не е моя, а на продуцента - Театрално-музикален продуцентски център Варна и г-жа Даниела Димова, като негов директор. Нашият екип се чувства призван да занимава хората с красивите неща в живота и с музиката, която е най-висшето от всички изкуства. Не може да не признаем, че са достатъчни само 4 такта, за да попаднем в друго измерение. Затова в „Да пееш под дъжда“ нямам усещането за някаква пионерска работа, която вършим, а по-скоро се чувствам като част от своеобразен арт командос, чиято цел е да достави радост на публиката – споделя Борис Панкин.

 

За подбора на екипа, режисьорът разказва, че първия ентусиаст, когото е  срещнал във Варненската опера, е бил портиерът - един висок възрастен господин, който го посрещнал с мелодията на „Да пееш под дъжда“, при това в българския превод. Зарадвал се. „При събирането на екипа не се сблъсках с никакви трудности – разказва още режисьорът. „Тъкмо обратното. Да започнем от звездите Орлин Горанов и Мариан Бачев. С Мариан се познавам още от ВИТИЗ, когато правих „Уестсайдска история“ в Младежкия театър. Той пееше в суинговата група и му беше дадена една единствена реплика: „И аз“. Оттогава досега, вече 20 години, той играе почти винаги главни роли в моите постановки и аз градя около него репертоара, който предлагам. Мариан е от малкото телевизионни звезди, които с еднакъв успех разделят своите усилия между телевизията и сцената. Орлин Горанов дойде при мен, когато в Народния театър се играеше моят спектакъл „Ах, този джаз“. По-късно работихме заедно и в драмата. Може би не знаете, че най-напред Орлин е искал да стане драматичен актьор. Не го приели на последния кръг във ВИТИЗ, затова пък влязъл в Консерваторията. Знам даже кой професор го е скъсал във ВИТИЗ, но няма да го издам ( смее се). Орлин също е прекрасен певец и артист, има и своите кино образи – добавя Панкин.

 

Мюзикълът  „Да пееш под дъжда!“ е по сценарий на Бети Комдън и Адолф Грийн. Песните са на Насио Хърб Браун и Артър Фрийд, режисьор Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, хореография Боряна Сечанова и Мариана Крънчева.  

 

Четете още: Стартира конкурсът за проекти на четвъртия пленер Докосване до природата

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback