IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
19:16 | 2 март 2018
Обновен: 21:13 | 25 септември 2024

Военноморският музей във Варна ще работи с вход свободен на 3 март

Представя изложбата „Докосване до Апостола“, посветена на 140-ата годишнина от Освобождението на България (СНИМКИ)

По материала работи: Слав Велев
Военноморският музей във Варна ще работи с вход свободен на 3 март

В деня на Националния празник – 3 март, Военноморският музей във варна ще работи с вход свободен. В него е подредена експозицията „Докосване до Апостола“, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България. Пред варненската публика за първи път се представят лични вещи на Васил Левски. Показани са кичур от косите на Дякона, запазени от майка му, и сребърното му кръстче, подарък от неговия вуйчо.

 

Изложени са и личните тасче за вода и кама на Апостола.

 

Споменът за Дякона е допълнен и от негов портрет, рисуван от художника Танчо Кунев. 

 

 

Единствените съхранени артефакти за Дякона са част от фонда на Националния военноисторически музей, който специално за празника гостува на своя филиал Военноморски музей – Варна.
 

Днешната свобода идва благодарение на успешната Руско-турска война, но тя е изстрадана още от бойците на Шишмана, които са тръгнали да мрат за българско име. Тя е изстрадана от хилядите хайдути, оставили къща и деца, останали по кървавите пътеки на балкана, за да мъстят за българската чест. Свободата ни е платена и с живота на хилядите революционери, загинали в борбата за нашата черковна независимост. Платена е и от опълченците, които показват геройствата на които е способен българинът, когато се бори за своята вяра, земя и бъдеще. 

 

Нина Рускова

Коментари

Новини Варна