IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
10:00 | 2 март 2018
Обновен: 02:26 | 26 септември 2024

„Телефонът на мъртвеца“ е първата премиера на Драмата за 2018-а

Постановката изследва самотата в един свят, в който новите технологии на пръв поглед свързват, но на практика разделят хората

По материала работи: Слав Велев
РЕЖИСЬОР НА СПЕКТАКЪЛА Е ПЕТЪР ДЕНЧЕВ, познат на варненската публика от постановката „Едноокия цар“.

„Телефонът на мъртвеца“ е първата премиера на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ за 2018-а. Ценителите могат да видят спектакъла за първи път на 21 март от 19 часа на Основна сцена. Пиесата е на Сара Рул, превод - Харалампи Аничкин. Режисьор на спектакъла е Петър Денчев, сценографията е на Петър Митев, музика - Христо Намлиев. В ролите са Биляна Стоева, Николай Божков, Веселина Михалкова, Симеон Лютаков, Милена Кънева и Полина Недкова.
 

“Телефонът на мъртвеца” изследва парадоксалните възможности на съвременните технологии да свързват и разделят хората. По същество това е история за екзистенциалната самота в един свят, в който потенциалната свързаност е изместила съдържанието на връзките между хората. Това съдържание е запълнено с травматични преживявания на личната самота, на загубата, на любовта, които от събития от нормалния човешки ред са се превърнали в поражения на личността, увеличили многократно своето значение поради технологията.
 

Пиесата на Сара Рул е едно от малкото съвременни произведения, които разказват за смъртта с чувство за хумор. В този текст има известен кураж, че човешката нищожност може да бъде преодоляна поне за миг, ако някой се погрижи за секунда за паметта ни. Популярността на авторката идва с „Чиста къща“, отличена с номинации за наградите „Пулицър” и „Тони“ през 2005 г. Творби на Сара Рул се играят на Бродуей от 2009 г.
 

В България пиесата на Сара Рул „Чиста къща“ е поставена в Малък градски театър зад канала от Владимир Люцканов (2014), а в ДТ – Пловдив, Стайко Мурждев прави режисьорски прочити на „Евридика в подземния свят“ (2014) и „Чиста къща“ (2015). Пиесата на Сара Рул „Телефонът на мъртвеца“, постановка на Петър Денчев, на сцената на Варненския драматичен театър през 2018 г. ще бъде премиера за България.
 

Варненската публика познава режисьора от постановката му „Едноокият цар“, в която музиката отново е на Христо Намлиев.

 

Четете още:

Веселина Михалкова: Аз съм щастлива актриса!

Моноспектакъл за живота на Яворов впечатли варненски ученици

Екипът на постановката „Сън“: Да се твори за деца е отговорно и много приятно!

С постановка по "Краля на комедията" откриват 97-ия творчески сезон на Варненския театър

Три премиерни спектакъла представят на Театър Римски терми

„Едноокият цар“ заслужи статуетка на Дон Кихот от фестивал в Белград

Адриан Филипов: Актьорът трябва да е готов на всичко!

Коментари

Новини Варна