Варна 25°
fallback
Култура
12:04 | 28 февруари 2018
Обновен: 14:27 | 28 септември 2024

Изложба живопис на Драга Дюлгерова реди галерия „Юка“

„Дървета и птици“ е общата тема на експозицията

По материала работи: Слав Велев

На 3 март от 18.00, в Галерия „Юка“, ул. ‚Васил Друмев“, Драга Дюлгерова кани приятели и почитатели на живописта и изящната словесност на двоен празник: изложба живопис с наслов "Дървета и птици" и предпремиера на книга, побрала стихове и картини, озаглавена "С птици и дървета разговарям".

 

Драга Дюлгерова е от онези творци, които са надарени с умението да се изразяват едновременно със средствата на различни изкуства. Подобно на Николай Рьорих или Николай Райнов, с които я свързва духовно родство, тя пресъздава света със сетивата на поет и художник. Паралелът между поезията и изобразителното изкуство насища изложбите й с поетични внушения и придава на поезията й живописен оттенък. Седмата самостоятелна изложба на Драга Дюлгерова ще представи доц.

д-р арх. Станчо Веков, а авторката ще я озвучи със стихове от най-новата си лирична книга.

 

 

Драга Дюлгерова е родена в с. Крупник, Благоевградско. Завършва техникум за художествени занаяти и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" със специалност "Българска филология" (1978). Работи като художник-аранжор, радиопрограмен ръководител, драматична и куклена актриса. Няколко години живее в Италия и САЩ. Има 7 самостоятелни изложби. Автор е на 18 лирични и белетристични книги, сред тях романът „Въртопът“, изд. „Славена“, 2016, с второ допълнено издание 2017, стихосбирките "Свят, от цвят направен", изд. „Славена“, 2013, „С птици и дървета разговарям“, изд. „Славена“, 2018. Драга Дюлгерова е член на СБП. Нейни стихове са публикувани в САЩ, Канада и Русия.

 

Четете още: Награждават лауреатите в конкурса „Българските архитектурни паметници в макети“

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback