IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
15:51 | 26 февруари 2018
Обновен: 03:42 | 26 септември 2024

Изложба на Васил Василев редят в ателие „Георги Велчев“

Във филиала на Градската художествена галерия ще бъдат представени последните творби на носителя на награда „Варна“ за живопис

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов, архив

Изложба с най-новите картини на носителя на награда Варна за живопис за 2014-а Васил Василев ще бъде открита на 28 февруари в ателие „Георги Велчев“ - филиал на Градската художествена галерия.

 

Преди около година юбилейна експозиция на художника беше подредена в ГХГ. По думите на анализатора Румен Серафимов Васил Василев e сред най-добрите съвременни живописци у нас. Той има успешни изложби във Варна, София, Хайделберг, Москва и Холандия, участия в графични биеналета във Варна, Любляна, Битоля, Маастрихт, както и престижни награди.
 

Васил Василев"...приема цвета като изначално и единствено средство за изграждане на формата и пространството. Има рядко срещано усещане за цвят, за сложни и изтънчени хармонии. Той естествено избира експресионистичния тип на живописване, който му дава най-пълна възможност да въплъти в образи и цвят своята непосредственост и интуитивност, мощния емоционален импулс, свободния и широк жест.

 

В последните двадесетина години живописта на Васил Василев придоби нова сила. Колористичната му дарба засия в много по-богати хармонии от сиви, сини, синьозелени и жълти, които са отново сложни и наситени, но са по-звучни и озарени от светлина.
 

В тази чиста и спонтанна живопис изплуват образите на загадъчни ангели, жени и лица, просветват едва различими очи или пламъци на свещи и всичко сякаш участва в някаква мистериозна игра или ритуал. С някакво свръхинтуитивно чувство Васил Василев успява с необикновена лекота да смеси земното и небесното и да ги превърне накрая в одухотворена и покоряваща живописна материя. Това е неговата чудесна артистична алхимия, от която се появяват все по-изразителни и прекрасни творби", обобщава Румен Серафимов.

 

Изложбата в ателие „Георги Велчев“, което се намира на ул. „Радко Димитриев“ №8, може да бъде разгледана до 25 март. Работното време на галерията е от вторник до неделя, от 10 до 17 часа.

 

Четете още:

Юбилейна изложба на Васил Василев откриха в Градската художествена галерия (СНИМКИ)

Васил Василев: Истинският художник рисува по цял ден

Коментари

Новини Варна