IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
15:36 | 9 януари 2018
Обновен: 06:03 | 13 септември 2024

Варненска ученичка с отличие в Национален конкурс, посветен на Яворов

11-класничката Гергана Тодорова от СУ „П. Кр. Яворов“ спечели журито със свое есе

По материала работи: Слав Велев
Варненска ученичка с отличие в  Национален конкурс, посветен на Яворов

Единадесетокласничката  Гергана Тодорова от СУ „П. Кр. Яворов“ заслужи отличие в  Национален ученически конкурс на тема „Душата ми е пленница…”, съобщиха от учебното заведение. По повод 140-годишнината от рождението на големия български творец Пейо Кр. Яворов Националният литературен музей и Институтът за литература при БАН организираха ученически конкурс за есе на тема „Душата ми е пленница…”, в който взеха участие 111 младежи от цялата страна. Специално жури към Националния литературен музей определи победителите в конкурса. Сред тях е Гергана Мирославова Тодорова – ученичка в СУ „П. Кр. Яворов“ – Варна.

 

„Похвален е всеки стремеж на младия човек към духовност – каза във връзка с постижението на Гергана директорът на СУ „П. Кр. Яворов“ Даринка Божинова. Това отличие идва във време, когато младежите все по-рядко имат желание за създаване на творчество днес. Те консумират изкуството наготово до голяма степен. Слушат вече създадени музикални клипове и имат все по-рядко желание да четат и създават литература. Случвало се е да попитам ученици – „Какво прочетохте в последните 2-3 месеца?“ и те ми отговарят : „О, ние всичко четем във Фейсбук“. Затова в такъв момент наградата на Гергана ни е много ценна. Тя се обучава в специалността „Технологичен туризъм“ в нашето училище и има изявени интереси в областта на литературата и изобразителното изкуство. Награждаването ще бъде в четвъртък в столицата. На специална церемония пред всички ученици ще съобщим тази добра новина, ще информираме Педагогическия и Обществения съвет, РУО и Общински съвет Варна. Надявам се и в бъдеще наши ученици да носят постижения от национални конкурси“ – каза още директорът.

 

Наградата идва в момент, в който училището се готви да отбележи 140 години от рождението на българския поет и революционер Пейо Яворов. Учители и ученици ще отдадат почит и уважение към патрона си в Алеята на Възрожденците в Морската градина.

Ели Маринова

 

Четете още: 137 години навърши ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

 

Коментари

Новини Варна