IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
10:37 | 12 декември 2017
Обновен: 09:06 | 27 септември 2024

Поетесата Елка Няголова с премиера на новата си книга "Шест грама"

Представянето пред варненската публика е в четвъртък

По материала работи: Юлиян Атанасов
Поетесата Елка Няголова с премиера на новата си книга "Шест грама"

Любителите на изящното слово, рисуващо душата, могат да си подарят един поетичен празник в четвъртък вечер с бялата дама на варненската поезия - Елка Няголова. Юбилейната и книга "Шест грама“ идва в навечерието на Рождественските празници – на 14 декември от 18 часа в Градската художествена галерия. Как самата тя представя новата си стихосбирка?

 

„Защо е тази глътка поезия преди Рождество? Защото навярно точно преди Рождество ще е добре да си поговорим за душата, приятели... За оная - неизмеримата човешка душа, побираща планини от надежда, върхове от любов и пропасти от омрази... Заглавието на книгата ми е само една метафора - твърдо съм убедена, че душата е Божие дихание, дадено ни за да изминем пътя си, препълвайки я с обич. Другото... е сгрешено уравнение. А всяка Нелюбов е още един неизвестен хикс в него...И защото поезията е облъчване - чрез всяко свое стихотворение поетът говори като пред Бога, изповядвайки се... Поне с мен е така. А после яхвам пегаса, за да догоня своето видение. И пак греша - отново забравям, че крилете не са мои!..И защото тази книга, представена вече в София и в още няколко града на България, съдържа 102 нови стихотворения, писани в последните 4-5 години. Ще я озвучим пред варненската публика в рамките на Рождественския салон на изкуствата заедно с мои приятели - поети, режисьори, певци, инструменталисти... С пет думи: имам нещо да ви кажа. Заповядайте и ще ви го доверя“ – допълва Елка Няголова.

 

Поетесата моли присъстващите да не ѝ купуват цветя, като вместо това средствата, които биха дали за стрък цвете, да пуснат в дарителницата, предназначена за животоспасяващото лечение на Станислава Пирчева-Ава, журналист и поет в Българско национално радио. Операцията и трябва да бъде през януари в Германия.

 

Четете още: Поясът на Апостола събира варненци в Музея на Възраждането

Коментари

Новини Варна