Варна 17°
fallback
Култура
13:33 | 29 ноември 2017
Обновен: 04:24 | 29 септември 2024

Изследователският екип от Хуманитарната с отличие в областта на културната антропология

Това е четвърта поредна награда за учениците

По материала работи: Пламен Янков

За четвърта поредна година изследователският екип от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” – Варна получи първа награда в област културна антропология на сесията на Ученическия институт на БАН с проекта си „Знакът образ на аспаруховския свят”. 
 
Александра Железова от VIIIа клас, Весела Тодорова, Иван Кънев, Мая Рулинска, Ния Козлева – всички от IXа клас и Михаела Парталозова от IXб клас са с научни ръководители Елеонора Николова - главен учител по български език и литература и Марина Стоилова - дългогодишен участник в експедицията, бивш възпитаник на училището, настоящ студент по културна антропология във Виенския университет.
 
Отличието им е присъдено за „проявения устойчив изследователски интерес към проблемите на изучаването и популяризирането на нематериалното културно наследство и към проучване на различни аспекти на културните традиции в Аспарухово, за постижения в търсенето на образа знак на ченгенската култура, в процеса на нейното предаване от местните хора и на унаследяването ѝ от участниците в експедицията и за отлично справяне с поставените в изследването задачи”.
 
Тази награда е поредното доказателство за успешността на десетгодишното проучване на фолклорната култура в село Аспарухово (Ченге), общ. Дългопол, обл. Варна, организирано по уникален училищен проект за фолклорна експедиция, провеждана там, в която учениците от различни випуски са дългогодишни участници. Докладът представя резултатите от експедиционната работа. Същинската му цел е да наблюдава процеса на онаследяване на фолклорната култура и на представата за нея от съвременните млади хора. 
 
Значимостта му е и в новата методология - за първи път чрез авторефлексивни разкази и визуални есета учениците от субекти в научното изследване се превръщат в негови обекти и така постигат разбиране за собствената си роля в Аспарухово, като я преживяват. Чрез иновативните методи се обосновава аспаруховският фолклорен свят като цялостна система от идеи, а учениците като неизменни участници в нея. В избора на нови изследователски методи техни консултанти са докторанти по етнология от Пловдивския университет, с които ги свързва активно сътрудничество и съвместна работа във фолклорната експедиция.
 
За успешното си представяне в Ученическия институт екипът работи по проект на БАН за малка научно-изследователска общност, чрез който дейността му бе подпомогната от учени специалисти.
 
Ученическият екип представи отлично своето изследване и на XXII национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ с подтема „Знаци на паметта”, която се проведе на 25 и 26 ноември 2017 г. във Варна.
 
Предстои в средата на декември да бъдат връчени грамотите на участниците от Регионалния център на БАН във Варна.
Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback