IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
16:50 | 24 ноември 2017
Обновен: 12:58 | 21 септември 2024

С концерт Дневният център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст“ отбеляза 25 години от създаването си

Събитието се проведе в Градската Художествена Галерия

По материала работи: Пламен Янков
С концерт Дневният център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст“ отбеляза 25 години от създаването си

С юбилеен концерт в Градската Художествена Галерия отбелязаха 25 години от създаването на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст“ във Варна. Центърът е първият в страната, създаден през 1992 г -  първоначално с капацитет от 50 места, в последствие с 40. В момента социалната услуга ползват 23 деца и 17 младежи. За тях се грижат 17 специалисти. Това са хора, които въпреки недостойното заплащане, са отдадени изцяло на професията си. С екип от чудесни професионалисти, хора с големи сърца – успяхме да покажем на варненската общественост, че нашите момичета и момчета могат и мисля, че сме направили голяма крачка да разчупим стигмата, каза директорът Марияна Христова. 

 

 

В Центъра се работи индивидуално и групово. За по – малките има обучителна и ограмотителна програма, възпитание на социално приемливо поведение, докато с възрастните се работи с трудово-терапевтични подходи, както и спортно-организационни. Има здравна програма, клубове „родител“, „Златоустче“. В момента дневния център се нуждае от специализиран микробус. Няколко организации провеждат кампании за купуване на транспортното средство. И тази година фондация Делфините се присъединяват към призива на центъра и с парите от традиционната си коледна кампания за продажба на картички, ще дарят средства за микробуса. Празничните чествания за 25-та годишнина на Дневния център за деца и младежи с увреждания ще завършат с дискусията „А сега накъде?“ през декември. На нея родителите ще поставят въпроси, свързани с реализацията на младежите, които са навършили 35 години.

 

РАДОСЛАВА ХРИСТОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна