Варна 18°
fallback
Култура
15:11 | 24 ноември 2017
Обновен: 06:39 | 29 септември 2024

Традицията срещна бъдещето за 90 годишнината от създаването на НЧ Просвета 1927 (СНИМКИ)

Медийна група Черно море бе удостоена с награда, като постоянен медиен партньор

По материала работи: manager

Спектакъл, достоен и за най-голямата сцена, събра стотици приятели на народно читалище „Просвета 1927” в залата на театъра във Варна. Поводът бе 90 годишният юбилей на читалището в Аспарухово, дом и люлка на културния живот в този варненски район.

 

С нескрито вълнение председателят на читалищното настоятелство, Николай Бинев откри събитието. За положителните емоции допринесе и фактът, че залата се оказа твърде малка за желаещите да уважат празника, а сцената бе отрупана с десетки кошници с цветя и красиви букети. Водещата Милена Кънева държеше в ръцете си много поздравителни адреси – от Боил Банов, Министър на културата на Република България, Стоян Пасев – областен управител на Област Варна, Иван Портних – кмет на Община Варна, Тодор Балабанов – председател на ОбС,  институции, училища, детски градини, читалища и организации от цяла България.

 

„90 години са сериозен юбилей, но за едно читалище са само малък етап от развитието му“ бе изтъкнато в един от поздравите. И това наистина е така, защото по повод юбилея на сцената излязоха в единен ритъм от най-възрастните до най-младите самодейци от десетките формации на народно читалище „Просвета 1927” - ДТС „Аспаруховче“, Детска вокална група „Изворче”, Танцов ансамбъл „Фолклорни ритми“, Класически балет „Флай“, Модерен балет „Делфин”, певицата  Анджелина Петкова – Анджи, Стела и Герман Тепавичарови, Хор „Аспаруховски бриз”, народната певица Петя Панева , Клуб за народни танци „Мегдана“, Фолклорна формация „Авлига“.

 

Те сътвориха спектакъл, който за пореден път показа, че за изкуството няма възраст и че то не може да бъде разделяно на професионално и непрофесионално. Защото самодейците от читалище „Просвета 1927”, които се занимават със своето изкуство в свободното си време, влагат в него цялото си сърце и любов. Защото в залата ги аплодираха техни близки, приятели и съмишленици, с ентусиазъм и неподправена обич, за каквато мечтаят много от големите звезди.

 

По повод годишнината на свое заседание с Протокол №7/07.11.2017 г. настоятелството на читалището бе определило и 14 носители на награди за приятелство и партньорство, и със специален принос в развитието му през тези 90 години - Пенка Живкова – дългогодишен приятел  и съмишленик на читалището в неговата многостранни инициативи, Нора Момчева – приятел, подпомагащ  неговата дейност, особено в организирането на традиционния празник „Аспарухово пее и танцува”, Тина Христова –два мандата председател на настоятелството и дългогодишен негов член, Катя Петрова - дългогодишен член на настоятелството, Анелия Стефанова – хореограф, свързал 25 години от житейския си и творчески път с фолклорната танцова самодейност на читалището, Нели Лазарова - хоров диригент, основател и ръководител на женски народен хор повече от 20 години, Тодорка Казакова – дългогодишен самодеец в женски народен хор и фолклорна формация Авлига, Мария Томова – участник в кръжок по национална шевица Райна Княгиня от създаването  му преди 50 години до днес, Снежанка Гелушева – дългогодишен служител, Любка Тодорова – дългогодишен секретар на читалището.

 

 

Плакет и грамота – приятел на читалище „Просвета 1927” получиха и организации и институции, а Медийна група „Черно море” бе удостоена с приз за постоянен медиен партньор на читалището.

 

Нася Атанасова, Управител на Медийна група "Черно море" получи наградата

 

Снимки: Пламен Гутинов

 

Автор: Марица Гърдева

 

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback