Варна 18°
fallback
Култура
16:45 | 23 ноември 2017
Обновен: 06:33 | 29 септември 2024

С благотворителна инициатива във Варна набират книги за бесарабските българи

Четива за малки и големи могат да се дарят в Галерия 8 и в храм „Св. Архангел Михаил“

По материала работи: Пламен Янков

Благотворителна инициатива във Варна набира книги за бесарабските българи в молдовските градове Тараклия и Твърдица. Това съобщи организаторът на проявата – Галина Станева, в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Магдалена Петрова. Всеки желаещ да дари нова или запазена стара книга, може да го направи в храма „Свети Архангел Михаил“ и в Галерия 8, която се намира на ул. „Братя Шкорпил“ 8. Инициативата се подкрепя също от Градската художествена галерия, галерия „A&G Art Meeting“, Драматичния театър, ОУ „П.Р. Славейков“ и др. 

Делегация от Тараклия ще гостува във Варна за Никулден и ще отнесе събраните до тогава книги. Към момента от началото на кампанията са набавени три кашона с книги. Сред тях са „Малкият принц“, „Пипи дългото чорапче“, „Български народни приказки“, „Хитър Петър“, романите на Джек Лондон и др. Могат да се даряват заглавия, както за деца, така и за възрастни. 

Идеята за започване на кампанията идва след като Галина посещава градовете Тараклия и Твърдица и се запознава с представители на българската общност там. „Градчетата са скромни, подредени са, но не се усеща някакво изобилие. Имат заводи за вино и коняк, от които бесарабските българи си изкарват прехраната, но като цяло не са много богати. Те говорят родния език и са съхранили българския дух. Знаят много за Любен Каравелов, Левски, Ботев… Рецитират български стихотворения.  За съжаление нямат българско училище, но учат езика и познават историята. Надявам се с това дарение от книги на родния език да помогнем за съхраняване на българщината. Сигурна съм, че ще го посрещнат с голямо въодушевление“ – коментира Галина Ставрева. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback