Варна 18°
fallback
Култура
16:13 | 23 ноември 2017
Обновен: 06:33 | 29 септември 2024

Безплатен концерт с Коледни музикални традиции от цял свят организират в ГХГ

Финалът на поредица „Музикална приказка“ е в неделя

По материала работи: Пламен Янков

Финал на любимата на деца и родители поредица „Музикална приказка“ ще бъде концертът в Градската художествена галерия на 26 ноември, неделя, от 11:00. Поредицата е част от програмата „Варненско лято за деца“ - съвместна инициатива на Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и НУИ „Добри Христов“. Предназначена за варненските деца от начална училищна и предучилищна възраст, поредицата развива отношението на малчуганите към музикалното изкуство, като им дава възможност да станат истински участници в случването на сценичната магия.

 

Концертът с вход свободен за деца и родители ще бъде посветен на Коледните музикални традиции на народите.

 

Водещ ще бъде обичаната Г-жа Виола – Руми Петрова, а на сцената ще излязат Оркестърът на НУИ „Добри Христов“, детски перкусионен ансамбъл, малки гайдарчета, ансамбълът на най-малките - от 1 до 3 клас - „Виолино“ – всички под палката на диригента Страцимир Павлов.

 

В „Музикалната приказка“ ще се подредят едни от най-изпълняваните коледни песни от цял свят – Русия, Германия, Англия, Италия, Украйна, Куба, САЩ и разбира се, любими български песни. Сред тях ще са класически зимни мотиви от Чайковски, Хендел, Вивалди, американски госпъли, украинска народна песен, ритми от кубинската фиеста. Ще прозвучат и задължителните за настроението на Коледа „Тиха нощ“ от Грубер, както и нашенският напев „Стани, нине, господине“. За радост на деца и родители, всички заедно ще изпеят българската детска вечна песен „Над смълчаните полета пеят весели звънчета“.

 

А финалът обещава взрив от емоции с празничния Радецки марш, в който всеки ще може да бъде диригент на аплаузите на публиката. Началото на Коледното издание на „Музикална приказка“ е от 11 ч. на 26 ноември в Градската художествена галерия на Варна.

 

Черно море

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback