Варна 26°
fallback
Култура
18:01 | 2 ноември 2017
Обновен: 10:25 | 29 септември 2024

Интересна програма предлага Драмата за Нощта на театрите

Освен спектакли са предвидени филми, флашмобове, срещи и изложби

По материала работи: Деян Михайлов

Много изненади подготвят за своите съграждани ДТ „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера - Варна, със сериозната подкрепа на всички театрални школи в града по повод Нощта на театрите. Инициативата тази година ще е в два поредни дни – 4 и 5 ноември. И в двата дни между 13 и 14 часа младежи от театралните школи ще увлекат минувачите по централната пешеходна зона в своето шумно и пъстро шествие от сцена “Филиал” до входа на Морската градина. Този флашмоб вече се превърна в традиция за варненската Нощ на театрите. 

Младите театрали, облечени в сценични костюми, ще посрещат посетителите и непосредствено преди всяко от събитията в Нощта на театрите. Дори ще ги канят да си правят селфита с тях. Както и в предишни години, селфитата ще бъдат качени на страницата на театъра и авторите на най-добрите снимки ще заслужат покани за представления.

Първото специално събитие ще е на 4 ноември от 16 до18 часа във фоайето на първи балкон на Основна сцена. Там ще се състои срещата с Михаил Мутафов, емблематичният актьор на Варненския драматичен театър, чиято 70-годишнина отбелязваме тази година. На фона на тематична изложба със свободно експонирани висящи плакати на спектакли с негово участие той ще отговаря на всички въпроси на почитателите си. Сам ще избере на кои от феновете си да подари една от специално създадените за случая картички с негов автограф върху портрета, направен му от фотографа Емил Пенчев. Слайдшоу ще припомни най-известните роли на Мишо Мутафов на варненска сцена, сред които Индианеца в „Полет над кукувиче гнездо“, реж. Станчо Станчев;  Прохор в „Майката. Васа Железнова 1910“, реж. Стоян Камбарев, Сад в „Марат/Сад“ по Шекспир и Дюренмат, реж. Явор Гърдев; Тухолски в „Пухеният“ от Мартин Макдона, реж. Явор Гърдев; Фауст във „Фауст“ от Гьоте, реж. Лилия Абаджиева и др. И тъй като Мишо Мутафов създаде магнетични образи както в театъра, така и в киното, в Нощта на театрите ще видим и двата игрални филма „Баща ми“ на Фани Коларова, продукция на Френския филмов институт, и „Чест“ на Павел Веснаков, донесъл на големия актьор две международни награди за главна мъжка роля.

Нощта на театрите ще продължи на сцена “Филиал” на 4 ноември от 18 до 20,15 ч. с Тургеневия „Месец на село“. Сценичната версия и режисурата е на Стилиян Петров, сценография Венелин Шурелов, костюми Елица Георгиева, музика Иван Шопов. 

След това на Основна сцена от 21 часа още от входа посетителите ще бъдат изненадани от оригиналните  идеи за театър на възпитаниците на театралната школа М.А.Х. с художествен ръководител Валентин Митев. Те обещават един любопитен флашмоб в присъщия им динамичен стил. Нощта на театрите на 4 ноември ще завърши с „Криворазбраната цивилизация“, която ще се играе  от  22 до 24 ч. на Основна сцена. На следващия ден, 5 ноември, Нощта на театрите ще започне още в 11 ч., когато във фоайетата на Основна сцена възпитаниците на театрална школа М.А.Х. ще предложат отново своя вихрен флашмоб, но вече на други зрители.

Много интересен се очертава да бъде музикалният финал на Нощта на театрите с концерта „Сънувах сън – една мечта“ на 5 ноември от 16 до 17 ч. на сцена “Ротонда”. Интригата, заложена в концепцията на режисьорката Сребрина Соколова, е да се открои разликата в двата любими жанра на публиката - оперетата и мюзикъла. И така, от страната на оперетата ще застанат Имре Калман, Йохан Щраус, Франц Лехар, Жак Офенбах, Роберт Щолц, а честта на мюзикъла ще защитят Ленард Бърнстейн, Джорд Гершуин, Джон Кандър, Андрю Лойд Уебър, Клод Мишел Шонберг. Ролята на своеобразни адвокати на двата жанра ще поемат Марина Иванова и Десислава Касчийска. Всъщност там, където оперетата среща мюзикъла, винаги има място за предпочитания на едното или другото, но винаги най-важна остава завладяващата мелодия. Това разбиране за музиката ще демонстрират със своите изпълнения артистите на Държавна опера – Варна, Красимира Митева, Марина Иванова, Десислава Касчийска, Юлка Трендафилова, Димитър Илиев, Димитър Ряхов, Илко Захариев и пианистите Соси Чифчиян и Руслан Павлов. 

Зад концепцията Европейска нощ на театрите стои Елеонора Роси от Франция, но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватия, иницииран от два театъра. Смисълът на театралния формат без аналог е актьори и зрители да съпреживеят заедно изкуството, като обменят енергия и емоции в традиционни и  нетрадиционни пространства. Така провокацията, излизането извън стандартните рамки и различното театрално случване превръщат Нощта на театрите в особено привлекателна и наситена с артистизъм духовна територия.  През тази година България се включва за пети път с над 200 разнообразни събития в 13 български града, а Варна ще участва за четвърти път в общото европейско приключение. 

 

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback