IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
17:08 | 30 октомври 2017
Обновен: 11:44 | 28 септември 2024

Иняриту ще получи извънреден "Оскар"

Мексиканецът ще вземе статуетка за видеоинсталацията си с виртуална реалност

По материала работи: Деян Михайлов
Иняриту ще получи извънреден "Оскар"

    
Мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту ще бъде отличен със специална награда "Оскар" за видеоинсталацията си Carne y Arena, предаде Би Би Си. Шестминутният филм поставя зрителя в обувките на мигрантите, които бягат в САЩ през пустинята Сонора с помощта на виртуалната реалност.

От американската киноакадемия го нарекоха "визионерско и мощно преживяване". Последният извънреден "Оскар" от този тип бе присъден за анимацията "Играта на играчките" преди повече от 10 г.

Инсталацията на режисьора бе показана първо в Кан и в момента може да бъде видяна в Лос Анджелис, Милано и Мексико сити. Зрителите, надянали очилата за виртуална реалност, се озовават насред пустинята, където заедно с други мигранти трябва да се спасят от патрулиращите граничари. Carne y Arena е създадена по разказите на бежанци.

 

Иняриту сподели, че иска посетителите буквално "да се поставят в обувките им, в кожата и в сърцата им".

Според президента на академията Джон Бейли режисьорът и операторът Еманюел Любецки "са отворили вратите на нов вид кинематографично възприятие".

"Carne y Arena, или в буквален превод "Плът и пясък", е дълбоко емоционално и физически потопяващо пътешествие в света на мигрантите, пресичащи пустинята на американския югозапад", каза той. И добави, че "...Повече от всякога творческите пробиви в изгряващият жанр на виртуалната реалност ни свързва с горещите политически и социални реалности на американско-мексиканската граница."

Иняриту има два оскара за режисура - за "Бърдмен" и "Завръщането", както и "Оскар" за най-добър филм за "Бърдмен". Той и Любецки ще получат наградата си на церемония на 11 ноември.

dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна