Варна 26°
fallback
Култура
16:55 | 30 октомври 2017
Обновен: 10:33 | 29 септември 2024

40 години от създаването си чества ансамбъл „Китка цвете“

Празникът на детския танцов състав към читалището във Владиславово ще е на 1 ноември от 18 часа, а концертът ще е с вход свободен

По материала работи: Пламен Янков

40 години от създаването си чества детски танцов ансамбъл „Китка цвете“ при Читалище "П. Р. Славейков 1928" във варненския квартал „Вл. Варненчик“. Празничният концерт ще е на 1 ноември, с начален час 18:00, а входът ще е свободен.

 

Танците в програмата ще са авторски - на хореографите Йордан Илиев и Петър Пенков. В хореографския екип са още Марияна Димитрова и Камелия Стойкова.

 

Йордан Илиев е създателят на ансамбъла „Китка цвете“. Първата репетиция той прави през 1977 г., преди точно 40 години. Целта му е да възпитава у младите любов към народната музика и песен.

 

Днес детският танцов ансамбъл "Китка цвете" е визитка на Читалище "П. Р. Славейков 1928" - Варна и участва в почти всичките му концерти и празнични събития, сподели за вестник „Черно море“ Мая Друмева – секретар на читалището.

 

В репертоара на ансамбъла са включени танци предимно от Добруджанската етнографска област, но има танци и от други региони на страната. През годините малките танцьори от „Китка цвете“ имат турнета в различни точки на света: Левкада (Гърция), Батуми (Грузия), Битбург (Германия), Кишинев (Молдова), Харков (Украйна), Патра (Гърция), Пробиштип (Македония), Истибания (Македония), Куртя де Арджеш (Румъния) и др. „Децата, които участват в ансамбъла се учат да съхраняват и поддържат народните традиции живи. Те получават необходимите познания по ритмика, актьорско майсторство, сценичност, запознават се с красотата, богатството и разнообразието на народния танц, музика и костюми. Ансамбълът ги възпитава в любов към нашата самобитна национална култура, създавана в продължение на векове“ – допълни Мая Друмева.

 

Детският танцов ансамбъл "Китка цвете" е носител на много награди и отличия, както в България, така и на чуждестранни сцени.

 

В него се включват деца от 6 до 16 години и интересът за записване е голям. Ансамбълът може да се похвали дори със семейства с няколко поколения танцьори. Всички те се очаква да се включат в празника на 1 ноември.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback