IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
16:55 | 30 октомври 2017
Обновен: 03:13 | 28 септември 2024

40 години от създаването си чества ансамбъл „Китка цвете“

Празникът на детския танцов състав към читалището във Владиславово ще е на 1 ноември от 18 часа, а концертът ще е с вход свободен

По материала работи: Пламен Янков
40 години от създаването си чества ансамбъл „Китка цвете“

40 години от създаването си чества детски танцов ансамбъл „Китка цвете“ при Читалище "П. Р. Славейков 1928" във варненския квартал „Вл. Варненчик“. Празничният концерт ще е на 1 ноември, с начален час 18:00, а входът ще е свободен.

 

Танците в програмата ще са авторски - на хореографите Йордан Илиев и Петър Пенков. В хореографския екип са още Марияна Димитрова и Камелия Стойкова.

 

Йордан Илиев е създателят на ансамбъла „Китка цвете“. Първата репетиция той прави през 1977 г., преди точно 40 години. Целта му е да възпитава у младите любов към народната музика и песен.

 

Днес детският танцов ансамбъл "Китка цвете" е визитка на Читалище "П. Р. Славейков 1928" - Варна и участва в почти всичките му концерти и празнични събития, сподели за вестник „Черно море“ Мая Друмева – секретар на читалището.

 

В репертоара на ансамбъла са включени танци предимно от Добруджанската етнографска област, но има танци и от други региони на страната. През годините малките танцьори от „Китка цвете“ имат турнета в различни точки на света: Левкада (Гърция), Батуми (Грузия), Битбург (Германия), Кишинев (Молдова), Харков (Украйна), Патра (Гърция), Пробиштип (Македония), Истибания (Македония), Куртя де Арджеш (Румъния) и др. „Децата, които участват в ансамбъла се учат да съхраняват и поддържат народните традиции живи. Те получават необходимите познания по ритмика, актьорско майсторство, сценичност, запознават се с красотата, богатството и разнообразието на народния танц, музика и костюми. Ансамбълът ги възпитава в любов към нашата самобитна национална култура, създавана в продължение на векове“ – допълни Мая Друмева.

 

Детският танцов ансамбъл "Китка цвете" е носител на много награди и отличия, както в България, така и на чуждестранни сцени.

 

В него се включват деца от 6 до 16 години и интересът за записване е голям. Ансамбълът може да се похвали дори със семейства с няколко поколения танцьори. Всички те се очаква да се включат в празника на 1 ноември.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна