IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Култура
15:47 | 26 октомври 2017
Обновен: 03:13 | 28 септември 2024

Изваяха 8 шоколадови фигури с човешки размери във Варна

Какаово кулинарно шоу подготвят организаторите през уикенда

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изваяха 8 шоколадови фигури с човешки размери във Варна

Снимки Пламен Гутинов

Необичайно изложение в един от големите търговски центрове събира за първи път в морската столица шоколадови скулптури с човешки ръст. До 31 октомври необичайните какаови фигури ще бъдат съпроводени от презентация на уникален розов и син шоколад, оцветен с ядливи водорасли, шанс за посетителите да сътворят свой шедьовър със специални маркери с какаово „мастило“ от бял, млечен или натурален шоколад и още много изненади от сладкия деликатес с най-високо съдържание на „хормона на щастието“.

 

8-те фигури са копия на класически произведения на изкуството, някои от които с човешки ръст, покрити с глазура от висококачествен белгийски. Теглото им е внушително – репликата на Венера Милоска тежи 67 кг, Момичето с кошниците – почти 90 кг, а Жената с делвите – цели 110 кг, поясни шеф-сладкарят Ради Стамболов, вицепрезидент на Европейската кулинарна организация и един от инициаторите на нестандартната експозиция. В рамките на изложбата - на 28 и 29 октомври, за зрителите ще бъде организирано и кулинарно шоу. От 11:00 до 13:00 часа през двата дни майстор шоколатиер Анелия Георгиева ще представи на гостите историята на шоколада, която датира от три хилядолетия, ще им даде ценни съвети как се готви с какаовото лакомство и за какво да внимават когато четат етикетите на вкусния десерт. Входът за посетителите е свободен.

 

Още в края на месец септември шеф Ради Стамболов изнесе презентации пред варненски ученици, където анонсира началото на изграждането на шоколадовите скулптури. Пред малки и големи любители, майсторът разказа любопитни подробности за любимото на милиони хора изкушение. Какаовото дърво в превод от гръцки означава „божествено дърво“. Красивите му цветове не ухаят на нищо, растат направо върху какаовите пръчки  и опрашването им става благодарение на факта, че на същата височина летят вид мушици. 250 години живее едно какаово дърво, но дава плодове само 25 години (най-добри – към 15-та година). Поради това никой не ги оставя повече от 25 години, а непрекъснато се секат и садят нови. Какаото има непоносимост към вода и само 1-2 капки вода върху какаовите зърна, могат да повредят 10 кг. шоколад, допълни сладкарят.

 

Цената на шоколада се определя от борсови закони. Най-големият производител е Кот Д‘Ивоар, но там няма нито един завод за шоколад. Причината – няма политическа стабилност и страната се управлява от племена. В плантациите се използва детски труд и наскоро излъчен филм по Дискавъри е показал как на хора, работили цял живот в какаова плантация, им е давано за първи път да опитат парченце шоколад. След което разбира се, са оставали смаяни от вкуса. Хората, които по цял ден берат какаови зърна не получават повече от 4% от общата цена, която се взема за безценното изделие. По думи на шеф Ради Стамболов, България е имала отлична шоколадова индустрия преди 1940 г.

Входът за шоколадовата изложба е свободен.

Ели  Маринова

 

Четете още: Варненки в Топ 5 по продължителност на живота

Коментари

Новини Варна