Варна 23°
fallback
Култура
16:19 | 5 октомври 2017
Обновен: 18:26 | 29 септември 2024

Иван Юруков: Любовта може да ни извиси или да ни превърне в роби

Първата прожекция на "Дъвка за Балончета" е тази вечер на фестивала "Златна Роза"

По материала работи: Юлиян Атанасов

Първата прожекция на "Дъвка за Балончета" е тази вечер на фестивала "Златна Роза" във Варна. Лентата разказва за децата на 80-те години, които пораснаха с Некерман, колекциите картинки от дъвки и стрелбата с фунийки. Действието се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета. Калин (35) е талантлив рекламист, отегчен от живота. Биляна (35) е авантюристка, която не знае какво иска. Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят, но обстоятелствата ги разделят. Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание.

 

Теодора Маркова, сценарист:

Идеята за филма ни дойде преди 10 години – сподели една от  сценаристките, Теодора Маркова.  В началото искахме да направим история за двама души, които са се харесвали като деца и се срещат много години по-късно. Това е  една история за първото влюбване. Действието се развива паралелно между настоящето и 1988 г. и тази  среща събужда в двамата герои спомените им, забравените обещания. Едно от обещанията е да се оженят. В сюжета децата събират картинки от дъвки за балончета Турбо и един  номер липсва. Всъщност този номер е ключов.  Те водят спор през цялото време дали дъвката трябва да се изплюе като и свърши сладкото или да продължи да се дъвчи. За нас това е метафората – дали всичко ни писва бързо или можем да продължим нататък. Цялата епоха на социализма е показана през очите на децата – без обремененост.

 

Аглея Гумнерова, дете-актриса:

Аз играя хулиганка, която се движи сред момчетата. В живота не съм така. По-скоро съм човек на изкуството. Играла съм досега в реклами. Беше ми интересно, защото това са старовремски неща, които са правили големите когато са били малки. Аз не съм се влюбвала. Представям си човека, в който ще се влюбя такъв – да е умен, красив и аз да съм на първо място. Бих искала да поживея малко в онова старовремско време. Имало е игри без телефони и таблети, стреляли са с фунийки. Не се притеснявам от снимачната площадка. Искам да стана актриса и балерина. Танцувам балет в Хореографското училище.

 

 

Иван Юруков, в главната роля:

Когато аз съм бил на възрастта на децата във филма, едва ли съм се замислял какво искат момичетата. В опитите да си отговорим на този въпрос, може би сме пропуснали много важни неща. Едва ли сме се променили много оттогава. Що се отнася до любовта, тя е вечна и е основен двигател  на всяко живо същество. Може би трябва да се научим да я разпознаваме и отглеждаме. Тя може да бъде много опасна, крехка, може да ни извиси, може да се превърне в нейни роби. Всеки човек би следвало да си спомни своето първо влюбване, първо  любовно ужилване, неговата красота и чистота. Емоцията от това е несравнима с нищо. Колкото по-чист може да остане човек в любовта, толкова повече може да дава и акумулира. Аз съм намерил моята половинка. Предизвикателство беше с Теодора (главната героиня) да изкараме усещането за несподелената любов. Филмът има една деликатна линия през цялото време. Ние трябваше да стоим вярно в нея.

 

Липсва ми времето, в което се развива събитието – с наивната увереност, че всичко е възможно. Не ми се иска да вярвам, че съм спрял да вярвам в това. Но може би външни обстоятелства, или пък самите ние, сме си наложили замъглен образ. Спомням си от детството за личните моменти на влюбеност. Липсва ми усещането за случване на нещата за първи път – първо влюбване, първата двойка по български, по математика, да те ужили пчела, да се разочароваш, допълни още Иван Юруков.

 

В главните роли са Теодора Духовникова и Иван Юруков. Достойно в детските образи на главните герои Калин и Биляна им партнират Андрея Захариев и Аглея Гумнерова. Във филма ще видим още Малин Кръстев, Валентин Ганев, Жорета Николова, Цветан Даскалов, Димитър Живков, Искра Донова и Борис Георгиев. Сценаристи са Теодора Маркова, Георги Иванов, Тео Чепилов и Невена Кертова, създали сценариите на популярните български сериали – „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Революция Z” и други. Режисьор е Станислав Тодоров – Роги, който стои зад едни от най-добрите съвременни български комедии като „Столичани в повече” и „Тя и Той”. Зад камерата е Владимир Михайлов – оператор на "Пансион за кучета", "Лора от сутрин до вечер" и "Четвъртата власт". 

Ели Маринова

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback