IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
16:29 | 4 октомври 2017
Обновен: 14:47 | 29 септември 2024

Бъдещи артисти от Варна изучават тънкостите на работата с маски

Дни преди театралния фестивал „Звезди на сцената“, проф. Сия Савинова от НАТФИЗ предава майсторството си на младежи

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Бъдещи артисти от Варна изучават тънкостите на работата с маски от преподавател на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.  „Звезди на сцената“ е името на Третия  международен театрален фестивал за деца и младежи, който се провежда от 4 до 7 октомври в морската столица. „Поканихме проф. Сия Савинова от НАТФИЗ, която води майсторски клас в арт-ателие за младежи „Маските на сцената и в живота“ – каза Таня Гунчева, ръководител на арт-център „Арлекин“. Това е и една наша идея за продължаване на фестивала „Звезди на сцената“. Искахме да направим този модул към фестивала. Проф. Савинова е най-добрият специалист по отношение на работата с маски. Има удивителното умение да работи с млади хора, подход, умение да ги предразположи. Поканихме по двама младежи от две бивши европейски младежки столици – Торино и Солун да участват. Освен младите хора от театрално студио „Арлекин“, Варна, при нас дойдоха участници от художествена група „Ен динами“ с ръководител Анна Калинчева от Солун, Гърция и  и театър „Балаганчик“ от Торино, Италия, с ръководител Олга Калениченко – допълни Таня Гунчева .

 

Финалната част на проекта е по време на фестивала на 7 октомври: пърфоманс на сцената на театър „Българан“ с промотиране на наученото. Основната цел на тази инициатива е  чрез екипна работа младите творци да подготвят съвместен творчески продукт и да придобият умения за представяне пред детска и младежка аудитория – каза още Гунчева. По нейни думи арт ателието е естествена лаборатория за развитие на креативните сили на младите творци. Целта е да се повиши увереността им в техните способности да създават стойностни произведения, умения да промотират и инициират, да създават социални връзки и да въздействат върху младежката аудитория.

 

„Ние преди години сме гостували в подобен проект в Страсбург – споделя ръководителят на „Арлекин“. Мотото тогава беше „Всички различни, всички равни“. Беше уникално преживяване и исках тук да се случи нещо подобно. Двете деца от Солун  със синдром на Даун са толкова артистични, веднага влизат в роля. Много сме впечатлени от това, което виждаме. Преди три години пък гостувахме в украинския театър в Торино. Имахме среща с тях, обменихме идеи за методите на работа. Младежите преценяват до каква степен сами или с помощта на преподавателите ще представят работата си и наученото. Участниците са ученици и студенти, които се занимават с театър. След обучението ще използваме новите умения в спектакли. През тази година ние имаме 20 годишен юбилей. Искаме да представим спектакъла "Синята птица“  и смятам , че всеки един подход в сценичното изразяване би бил полезен. Смятам, че това, което правим сега ще даде много добри резултати", смята Гунчева.

 

Според нея, има интерес към актьорската професия в последните няколко години. Нашият арт-център се занимава с драматичен и музикален театър. Използваме маските в част от спектаклите. Знам, че преподавателят гост ще събуди интерес у децата. Важно е той да има опит, да им даде най-доброто. Хора като проф. Савинова са бисери в театралната педагогическа практика. След участието си във формации като „Арлекин“, някои от младежите после продължават образованието си в НАТФИЗ, а някои съчетават в чужбина журналистика със сценични изкуства. Имаме от 4 до 60 годишни участници. Около 90 -100 души игараят при нас. Разделяме ги на групи. Играем спектаклите си предимно на сцената на читалище „Отец Паисий“. Хубавото е, че децата се развиват. Дори и да не дойдат с голям талант, те израстват на нашата сцена. По думи на Таня Гунчева, наученото ще бъде представено на уеб страниците на всички участници, за да покаже, че сцената е реално отражение на истинския живот с или без маски.

 

В събота, на 7 октомври предстои театралният фестивал „Звезди на сцената“, който ще се играе при вход свободен в театър „Българан“. От 13, 15 ч.  ТС „Пиеро“ от Белослав ще представи  „Пипи, Дългото чорапче“. Час по-късно, в 14,15 ще се изявят младежите от ТФ „Светулка“, Поморие. „Принцесата и свинарят“ пък ще изиграе ТФ „Смехурко“ от Банкя от 15.30. Фестивалът ще завърши с постановката „Сън в лятна нощ“, който ще представят младежите от театър „Арлекин“.

 

Проектът е реализиран с подкрепата на Община Варна чрез фонд „Култура“, програма "Варна – Европейска младежка столица“.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Кампания „Погрижи се за венците си!“ започва във Варна

Оборудват варненските квартали с 40 соларни зарядни станции

Коментари

Новини Варна