IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
16:39 | 2 октомври 2017
Обновен: 14:47 | 29 септември 2024

С цветно начало талантите от ОДК – Варна, търкулнаха нова творческа година

Предстоят 6 юбилея на школите през 2018 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
С цветно начало талантите от ОДК – Варна, търкулнаха нова творческа година

Здраве, полет на мечтите и много творчески успехи на всички възпитаници в школите на ОДК – Варна, пожела при откриването на творческата година Монка Николова, директор на Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс. Тържеството започна с песни, танци и пожелания.

 

Със своите 25 школи ОДК предлага на децата и младите хора от 5 до 19-годишна възраст дейности и изяви в областта на изкуството, науката, спорта, компютърните технологии, художествено-творческите дейности и други – сподели за в. „Черно море“ госпожа Николова. Над 300 награди са получили възпитаниците на школите в Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс – Варна, през учебната 2016/2017 г. От тях 108 са първи, 88 - втори награди, 68 - трети, 91 са поощрителни и 35 специални отличия, завоювани от 9 общински, 71 национални и 19 международни конкурса. През тази година децата от комплекса са донесли във Варна 70 първи награди от 71 национални конкурса и 20 първи места от 25 международни  – сподели още директорът.

 

По нейни думи годината, която ни предстои – 2018 ще бъде изключително натоварена откъм събития, юбилеи, конкурси и емоции. Предстоят юбилеите:  65 години организирана извънучилищна дейност във Варна,  65 г. детски хор „Добри Христов“, 45 г. от създаването на Детско-юношески театър „Златно ключе“, 25 години от Варненска детско-юношеска опера, четвърт век от началото на народен хор „Българче“, 25 години куклен театър „Палечко“ и 25 години от създаването на школата по футбол и баскетбол. Във връзка с това ще има цялостна богата програма, наситена със събития. Всяка от школите е подготвила издателска дейност във връзка с честванията. През февруари-март предстои провеждането на тематичен педагогически съвет, на която ще се проведе среща между поколенията, отгледали таланти в школите на ОДК.

 

През новата творческа година предстои участието в 6 национални конкурса, както и в 3 общински – „Моята България“, Рождество Христово“ и „Възкресение Христово“.

 

Все повече практиката налага плавно ограничаване на броя на по-мъничките участници в школите от изкуства, в които се изисква по-голямо разбиране, като например науки и театрални школи – каза още Монка Николова. Ако за балетните школи е нормално да започнат да танцуват по-малки дечица, то за тези направления, в които се очаква научаване на текст или изобразително изкуство например, там е нужно да се включат по-големи деца. Заради добрата подготовка на преподавателите, учебните програми и стриктната образователна рамка, почти няма текучество в школите и се получава така, че веднъж попаднало в школата дете, то си пораства и остава в нея докрай.  Тази година е имало голям наплив към школата по изобразително изкуство – 240 деца са изявили желание да се включат. Това, по думи на директора, е голямо число. По около 80 до 150 деца обучава всеки преподавател. Самите учители са си изготвили взаимоучителна практика да изнасят беседи и обучения вътре в общността на ОДК сред колегите си. По този начин всеки преподавател научава нещо ново и дообогатява собствения си кръгозор и познания – допълни Николова.

 

ЦПЛР - Общински детски комплекс,  Варна е най-големият в страната и предлага на децата на Варна обучение през свободното време в 30 школи, състави и формации в направленията "Наука", "Изкуство", "Спорт". Обучават се и децата със специални образователни потребности, децата без родители и всички, които искат да осмислят своето свободно време. Някои от школите са с над 50 годишна история. В тях са открили таланта си много български актьори, художници, музиканти, хора на науката, световно известни спортисти. Някои от тях се завръщат като преподаватели.

Ели Маринова

 

Четете още: За вярата, следите на времето и за двата Бога

Коментари

Новини Варна