IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
11:34 | 4 ноември 2014
Обновен: 09:23 | 8 септември 2024

Започна Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми

Патрон на феста е вицепрезидентът Маргарита Попова

По материала работи: Златина Добрева
Започна Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми

Откриването на XV издание на възстановения след близо 25-годишно прекъсване Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми е вече факт. Заставайки зад каузата на варненския медицински университет и БЧК да бъде възроден един от най-престижните филмови фестивали на Варна, на сцената на кино-концертната зала в „СОК Камчия” се събраха актьори и филмови дейци, доброволци от наводнението в "Аспарухово", чужди делегации и посланици, начело с патрона на фестивала вицепрезидента Маргарита Попова. Тя се обърна към организаторите на фестивала и хората в залата със „скъпи човеколюбци“. „Няма по-смислено нещо от този фестивал. Това да събереш на едно място истинските човеколюбци – доброволците от БЧК, готови винаги да подадат ръка на изпадналите в беда, и медиците, призвани от своята професия да помагат на хората, това е уникално силно”, бяха думите на вицепрезидента. „Затова аз приех поканата от БЧК и реших да се включа не като наблюдател и политик, а като човек. Затова съм тук и приветствам тези човеколюбци за тяхното начинание.“
„Нашата нация, сплотена от много етноси, знае какво е милосърдие и човеколюбие. Фестивалът е поучителен и възпитателен, той не показва регионални разделения, а е отправен към световни и вечни ценности“, каза още вицепрезидентът.  
„Филмите, които ще видите във фестивала, носят това, което сме наследили от нашите баби и дядовци, да бъдем добри, да бъдем милосърдни, да бъдем готови да подадем ръка”, бяха думите на председателя на НС на БЧК Христо Григоров. Той обяви началото на 15-ото издание на фестивала, като изказа надеждата, че бъдещото правителство на страната ни ще подкрепя следващите издания на фестивала.
„Това, което се случва днес, е факт благодарение на неуморната работа и ентусиазъм на екипите от Медицински университет – Варна и Българския червен кръст. Затова бих искал не да завърша, а да започна именно с това: благодаря на всички, които застанаха зад нашата обща идея и дадоха всичко от себе си, за да я направят реалност!” Това бяха думите на ректора на МУ-Варна проф. Красимир Иванов. „Въпреки липсата на средства, но благодарение на всички тези хора фестивалът отново го има. Затова единствената и най-голямата награда за нас, организаторите, ще бъдете вие – зрителите, и това да виждаме пълни четирите зали, в които ще върви паралелно програмата на фестивала в следващите 4 дни.”
Приветствие към организаторите на фестивала отправи и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз.
Официалната церемония продължи до късно снощи с филма на сръбския режисьор Горан Паскалевич „Когато се съмне”, вдъхновен от историята на сръбски евреин, който успява да се спаси от холокоста в Белград. Режисьорът, който гостува по покана на София Филм Фест, получи плакет за хуманност в киното от Община Варна.
Сред гостите на церемонията по откриването бяха още Андрей Слабаков, Даниела Кънева, Никола Анастасов, Михаил Мутафов, Аня Пенчева, Ернестина Шинова, Мартина Вачкова, Мариян Вълев, Ицхак Финци.

Коментари

Новини Варна