Варна 17°
fallback
Култура
18:45 | 11 септември 2017
Обновен: 20:36 | 29 септември 2024

Почина Лен Уейн, един от създателите на Върколака и Блатното чудовище

Към героите от X-Men добавя популярни герои като Бурята и Колоса

По материала работи: Деян Михайлов

Американският автор на комикси и художник Лен Уейн, един от създателите на Върколана и Блатното чудовище, почина в неделя на 69-годишна възраст, съобщи в. "Гардиън".

Уейн се посвещава на комиксите още като млад и през 40-годишнта си кариера пише истории за редица от най-известните герои като Човека паяк, Супермен, Батман и Хълк.

Започва работа за гиганта в комикс индустрията "Марвел" през седемдесетте години на миналия век, където създава Върколака заедно с Джон Ромита - старши и Хърб Тримпи. Той остава част от Вселената на "Марвел" скоро след дебюта си. Към героите от X-Men добавя популярни герои като Бурята и Колоса заедно с Дейв Кокръм.

След като напуска "Марвел" и започва в DC - първата компания, предложила му работа в началото на кариерата му - той написва първите истории за Блатното чудовище през 1971 г., работейки заедно с художника Бърни Райтсън. През последните години страдаше от сърдечни проблеми и други усложнения, а през 2015 г. бе подложен на четворен байпас. Само два дни преди смъртта си претърпя операция на една от петите си.

"Току-що научих, че приятелят ми и вдъхновението ми в писането Лен Уейн е починал тази сутрин. Обич и съболезнования на съпругата му. Той написа Блатното чудовище, Призрачния непознат и любимите ми истории за Батман," написа авторът на фантастични истории и комикси Нийл Геймън. "Показа ми, когато бях на 12 години, че комиксът може да бъде литература. Лен Уейн беше редакторът, който доведе британските автори в DC. Един от най-добрите хора, които съм срещал за 30 години в комиксите. Ще липсва. И на мен ще ми липсва."

dnevnik.bg

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback