IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
11:47 | 7 септември 2017
Обновен: 14:48 | 29 септември 2024

Лувърът отваря свой филиал в Абу Даби

Ще бъде открит на 11 ноември в предградие на столицата на Обединените арабски емирства

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лувърът отваря свой филиал в Абу Даби

Филиал на френския музей Лувър ще бъде открит на 11 ноември в предградие на столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, съобщи френският министър на културата Франсоаз Нисен, цитиран от агенциите. "Франция се гордее, че дава своя принос в реализирането на проекта с ОАЕ", каза министърът на пресконференция в Абу Даби. Тя допълни, че създаването на музея е "съвместен отговор на Париж и Абу Даби в момент, когато културата е обект на атаки".

 

През 2007 г. Париж и Абу Даби подписаха междуправителствено споразумение, предвиждащо създаването на филиал на Лувъра в ОАЕ. Стойността на сградата за музея е 600 млн. евро. Автор на проекта е архитектът Жан Новел. Филиалът на Лувъра е на изкуствения остров Саадият в предградие на столицата на ОАЕ. В близките години на острова ще отворят врати още два подобни културни центъра - филиал на американския музей на Соломон Гугенхайм и националният исторически музей на шейх Заид.

 

Според плана на архитекта музеят се намира под голям стъклен купол с тегло 7.5 хил. тона и заема площ от 97 000 квадратни метра. В колекцията на филиала ще има експонати от различни епохи и цивилизации. В 23 зали ще бъдат подредени над 6000 произведения на изкуството, които ще бъдат прехвърлени от 13 френски музеи. Според в. "Фигаро" посетителите на центъра ще могат да видят творби на Едуар Мане, Пол Гоген, Александър Калдер и други живописци и скулптори. Министърът на културата на ОАЕ шейх Наян бин Мубарак ал Наян каза, че така както Лувърът е перла в короната на Париж, така ще блести и филиалът на музея в Абу Даби.

segabg.com

 

Четете още: Млади родители, но на зряла възраст: Плюсове и минуси?

 

Коментари

Новини Варна