Варна 14°
fallback
Култура
12:31 | 31 август 2017
Обновен: 22:23 | 29 септември 2024

Карен Шахназаров: Телевизията взе превес над киното

По материала работи: Слав Велев

 

Телевизията взема превес над киното през последните години.  Сега големите студия залагат повече на телевизионните продукти. Това каза в студиото на рубриката на сутрешния блок на тв „Черно море“ „Минути за култура“  с водещ Кирил Аспарухов големият руски режисьор и генерален директор на киноконцерна „Мосфилм“ Карен Шахназаров. Той бе удостоен с Голямата награда на филмовия фестивал „Любовта е лудост“ – “Златна Афродита”,  за цялостен принос в развитието на световното кино.

 

Неговият филм „Анна Каренина. Историята на Вронски“  събра овациите на публиката  на откриването на фестивала.  Прожекцията на лентата бе премиерна за Европа. Карен Шахназаров благодари за оказаната чест неговият филм да открие 25-годишното юбилейно издание на форума.

 

Водещият на "Минути за култура"- Кирил Аспарухов, проведе откровен разговор с руския режисьор Карен Шахназаров за киното, изкуството, любовта и живота.

 

Съвременното кино в световен мащаб търпи творческа криза, но това е само временно явление, убеден е филмовият деец. По думите му много от днешното кино силно се комерсиализира и малко се отдалечава от идеята за изкуство, но това е само период. Той посочи, че за сметка на това се правят много качествени телевизионни проекти.

С възраждането на киноконцерна „Мосфилм“ освен създаването на нови киношедьоври започва и ерата на тв сериалите, като на бял свят излизат повече от 300 проекта на година, посочи още Шахназаров.

 

Предложението за негов прочит на руската класика „Анна Каренина“ идва именно от един от най-големите руски телевизионни канали. Режисьорът дава съгласието си да направи сериал, ако бъде заснет и пълнометражен филм.

До този момент във филмографията ми липсваше проект за любовта и взаимоотношенията между мъжа и жената и приех това като предизвикателство, хубаво е човек да се докосне до гения  на Лев Толстой, сподели още режисьорът.

 

Любовта е в основата на живота, движещата сила на всичко. Политиката, изкуството, всичко произтича от връзката между мъжа и жената. Точно това ме подтикна да филмирам "Анна Каренина". Мисля, че Толстой най-добре е описал какво всъщност прави това възвишено чувство, което е двигател на света  - дава мотивация за нашите действия и носи много последици след това, каза още авторът на филма. 

 

Режисьорът е имал огромната амбиция да заснеме филма така, че той да е максимално автентичен, дори осветлението за много от сцените е само на свещи. Подборът на актьорския състав също не е бил лека задача, но по думите на Шахназаров избраните артисти добре опознават героите си,  а превъплъщенията им дават истинска достоверност на картината.

 

Карен Шахназаров си спомни с носталгия за десетките изгледани български филми в близкото минало и за велики български актьори и филмови творци, които са били идоли на няколко поколения. Той изрази съжаление обаче, че сега не познава съвременното българско кино и като цяло то не е познато и в Русия.  Големият режисьор обаче се надява да се създадат за в бъдеще  добри връзки между кинематографистите ни.

 

 

ЕЛИСАВЕТА ИЛИЕВА

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback