IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
15:47 | 27 август 2017
Обновен: 14:50 | 29 септември 2024

Международен симпозиум по скулптура започва на 1 септември

Подготвени са и пет работни площадки в парка "Кайлъка" в Плевен

По материала работи: Борис Проданов
Международен симпозиум по скулптура започва на 1 септември

Осемдесетгодишен автор от Индия ще бъде един от петимата участници в откриващия се на 1 септември международен симпозиум по скулптура в Плевен. Това съобщи за БТА проф. Кирил Мескин - инициатор и домакин на културното събитие.


Наджи Пател е участник в най-престижните форуми за скулптура, самият той е организатор на творчески срещи за подпомагане развитието на по-млади автори, поясни проф. Мескин. По думите му скулпторите Габриеле Бергер от Австрия и Ян Шицко от Словакия, които също имат признанието на гилдията като водещи автори в изкуството, също са очаквани участници. Българските творци са проф. Иван Славов - съавтор на емблематични паметници в Шумен и Велико Търново, и проф. Стефан Лютаков - ръководител на катедра във Великотърновския университет, преподавател на младите.


Проф. Мескин лично е избрал белия мрамор от кариера в Пирин планина. За всеки автор е приготвен къс с тежина 5-6 тона. Подготвени са и пет работни площадки в парка "Кайлъка". Всяка една има издръжливост на тежина до 10 тона, каза професорът. Творбите, създадени от именитите автори, ще останат притежание на Плевен. Мескин е убеден, че това ново събитие в културния календар ще допринесе за обогатяване и естетизация на градската среда.


Събитието е подкрепено от кмета на Плевен Георг Спартански и от Общинския съвет.


БТА

Коментари

Новини Варна