IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
10:13 | 27 август 2017
Обновен: 14:50 | 29 септември 2024

"Богородична стъпка" събра хиляди гости от цялата страна

И тази година на поляната бяха наредени Селски двор, пъстра Улица на занаятите, творчески работилници

По материала работи: Борис Проданов
"Богородична стъпка" събра хиляди гости от цялата страна

Хиляди певци и танцьори от цялата страна се събраха в курорта Старозагорски минерални бани на Националния фолклорен събор "Богородична стъпка", който се провежда за 12-и пореден път.


Водосвет отслужи отец Йордан Карагеоргиев, свещеник в храма, който носи името на Божията майка. За мястото има стара легенда, която разказва, че на това място по време на земния си път е пренощувала майката на Спасителя.


На откриването на събора бяха зам.- кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и депутати.


И тази година на поляната бяха наредени Селски двор, пъстра Улица на занаятите, творчески работилници. Гостите наблюдаваха и демонстрации на древни обреди и умения от старинния бит на траки и прабългари на школата "Бага тур". Късно снощи бяха представени и нестинарски игри.


Днес съборът продължава. Победителите в надпяванията и надиграванията ще бъдат обявени тази вечер.

 

БТА

Коментари

Новини Варна