IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:35 | 10 август 2017
Обновен: 15:24 | 29 септември 2024

Дама под пагон подреди своя изложба, посветена на празника на ВМС

Главен старшина Миглена Шегенова умело съвместява световете на военнослужещ и творец

По материала работи: Борис Проданов
Дама под пагон подреди своя изложба, посветена на празника на ВМС

 

Дама с пагони – главен старшина Миглена Шегенова представя за пореден път свои творби подредени в изложба, която бе официално открита днес във фоайето на ФКЦ във Варна. В присъствието на свои колеги военнослужещи, събитието за поредна година уважи и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

 

 

Миглена Шегенова е родена в гр. Сливен, в семейство на офицер и от малка проявява интерес към рисуването. Завършила е  Художественото училище в Трявна.

 

През 2001 г. е назначена за кадрови военнослужещ във ВМС и като гл.старшина творческият й път я съпътства заедно със служебния. Тя представя свои картини в галерии във Велико Търново, Трявна и Варна, а това е нейната седма самостоятелна изложба, посветена на празника на ВМС.

 

Член е на творческия клуб към Съюза на офицерите и сержантите от запаса във Варна, а от 2014 г. е член и на Съюза на българските художници.

 

„Човек не може да остане безразличен към красотата и хармонията, както и към нещата които правят хората по-добри“, каза контраадмирал Митко Петев по повод изящните творби на старшина Шегенова.

 

„Когато творецът може да изрази своя мироглед и това, което бушува в душата му, чрез своето изкуство, то вече е споделено. А споделените неща обогатяват всички, както този, който дава, така и този, който има възможност да се докосне до тях, за което благодарим от сърце. Миглена Шегенова показва че е съвместимо да бъде военнослужещ и творец едновременно“, добави контраадмирал Петев.

 

Художничката подари на командващия ВМС една от своите творби, изобразяваща сградата на адмиралтейството.

 

26  маслени платна представят емоциите, които е изпитала старшина Шегенова при посещенията си във Франция, Италия и Монако. Това е и основната тема на изложбата озаглавена „Между два свята“.

 

 

„Това са моите усещания, това, което съм почувствала или видяла през моя поглед“, каза за своите творбите Миглена Шегенова и добави, че в  картините е акцентирала  върху това, да покаже как една държава като Италия запазва своето минало и културното си наследство. А относно името старшина Шегенова каза: „Всеки има своите два свята. Моите са рисуването и военната професия.“

 

Изложбата на главен старшина Миглена Шегенова може да бъде разгледана във фоайето на ФКЦ – Варна до 24-ти август.

 

В знак на благодарност за това, което прави, Миглена Шегенова получи като подарък паметната монета на Военноморските сили.

 

 

Мариана Стойкова 

Снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна