IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
12:50 | 3 август 2017
Обновен: 14:53 | 29 септември 2024

Живопис на Васил Петров показва галерия „Арт Маркони“

„ОПУС 23” е името на експозицията, която се открива на 10 август

По материала работи: Юлиян Атанасов
Живопис на Васил Петров показва галерия „Арт Маркони“

 „ОПУС  23” е името на експозицията живопис на Васил Петров, която подготвя галерия „Арт Маркони“. Откриването е на 10 август (четвъртък) от 18.30 часа  и може да бъде видяна до 30 август. Названието „опус“, популярно най-вече в музиката и обозначаващо поредността на публикуваните творби е избрано по няколко причини, споделя галеристката Ваня Маркова.  Васил Петров обича да вмъква в произведенията си музикални препратки или подчинява някои от тях на тази тема, а в настоящата изложба тя е намерила израз в пет творби. Освен това, той е превърнал ежегодните си изяви във Варна в една 23- годишна традиция, която неизменно се случва в август, независимо от другите му творчески.

 

Варна заема специално място в творчеството и сърцето на художника. Тя не е просто любим град, дал сериозен тласък на професионалното му развитие. Тя е мястото, където с нетърпение го очакват морските ценители, във времето превърнали се в приятели. Традицията изложбата да се открива в навечерието на празника на Варна създаде още една традиция – в експозицията винаги да присъства и картина, свързана с този град. Сградата на Драматичния театър е една от обичаните теми за Васил Петров, както и заглавието „Светлината на града“. Тя е събирателен образ на съхранения в годините духовен живот на Варна. Тя е онази светлина, която открива в очите на хората, споделящи неговите изложби.

Васил Петров обича противопоставянето, онзи почти нереален  момент, когато от тъмното загадъчно струи светлина. Художественият му език е първосигнално привличащ, но сложен и богат на тонове, нюанси, и на моменти почти скулптурно изваяни детайли. Силата на енергийния заряд в картините му е поразяваща. В творбите му остава общото впечатление за уют, за споделеност – допълва още Ваня Маркова.

 

 

Четете още: „Междузвездни войни 9” стартират през януари с нов сценарист

 

Коментари

Новини Варна